Grans noms protagonitzen les novetats literàries d’aquest 2017. L’Illa dels Llibres fa un repas per les principals novetats d’autors estrangers.
A principis de gener podrem llegir el retorn del periodista Gay Talese, ‘El motel del voyeur’ (Alfaguara) i de l’escriptora Sarah Waters amb ‘Los húespedes de pago’ (Anagrama)
Random House aposta per la segona part de la trilogia iniciada per Virginie Despentes a ‘Vernon Subutex’ i també per Donald Ray Pollock amb ‘El banquete celestial’, que serà publicada al març.
Dins del mateix grup, l’editorial Lumen publica un recull de relats sobre les relacions sentimentals de Natalia Ginzburg aplegats amb el títol de ‘A propósito de las mujeres’.
L’editorial Seix Barral ret homenatge a l’escriptora Carson McCullers amb la publicació de l’obra de l’autora nord.-americana coindicint amb el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort. ‘La balada del café triste’, i ‘Reflejos en un ojo dorado’ serán publicats amb noves cobertes. Al febrer la mateixa editorial publicarà La vida invisible de Eurídice Gusmão de Martha Batalha que va suposar el gran debut de les lletres brasileres.
Federicco Moccia ha decidit donar vida, sis anys després a Babi, l’Step i la Gin, els protagonistes de les seves novel·les ‘A tres metres sobre el cel’ i ‘Tinc ganes de tu’ continua amb ‘Tres vegades tu’ (Columna).
Stephanie Meyer, l’autora de Crepúsculo aposta ara per ‘La química’ (Plaza&Janés) un thriller dirigit al públic adult que es publicarà a principis de febrer.
Daniel Glattauer, l’autor de ‘Contra el vent del nord’ torna amb ‘Terapia amorosa’ (Alfaguara) a finals de gener amb una parella en plena crisi com a protagonistes.
Al gener Angle editorial presenta ‘Color de lle’t una novel·la ambientada a principipis del segle XIX a Anglaterra escrita per Nell Leyshon protagonitzada per una jove de catorze anys ha de deixar la granja on viu per anar a servir a casa del vicari. Al febrer la mateixa editorial publica ‘Dona al punt zero’ de l’escriptora egipcia Nawal El Saadawi on narra la vida de Firdaus una dona que ha passat per totes les formes d’explotació: nascuda en una família molt pobra, el pare sovint la maltractava, com a la mare; de jove, al Caire, el seu oncle no li permet anar a al Universitat i l’obliga a casar-se amb un parent ja vell; després haurà de prostituir-se.
Al mitjans de febrer, David Foenkinos presenta una bella reflexió sobre els llibres i sobre l’escriptura a ‘La biblioteca dels llibres rebutjats’. La novel·la està protagonitzada per un bibliotecari que decideix recollir tots els llibres refusats pels editors. Posa anuncis a les revistes literàries i en pocs anys reuneix prop d’un miler de manuscrits.
L’editorial Salamandra aposta per Hisham Matar amb ‘El regreso’ , un recull de contes de l’escriptora Irene Némirovsky i ‘Esperando a Mister Bojangles’ de l’escriptor Olivier Bourdeaut que s’ha convertit en una de les sorpresas literàries del 2016 a França.
Per la seva banda Anagrama publicarà ‘Enviada especial’, de Jean Echenoz i ‘Cáscara de nuez’, d ‘Ian McEwan. Siri Hustvedt també compta amb novetat aquest 2017 amb ‘La dona que mira els homes que miren les dones’ (Edicions 62)
L’autora de ‘La casa de les miniatures’, Jessie Burton publicarà al febrer La musa (Amsterdam Llibres /Salamandra) on mostrarà la lluita amb l’ambició, la identitat i el desig a partir de les històries de dues dones, una al Londres de 1960 i l’altra trenta anys abans, a l’Espanya anterior a la Guerra Civil.
Navona editorial segueix recuperant les primeres novel·les d’Elena Ferrante amb ‘Els dies de l’abandonament’.
Siruela publicarà la novel·la pòstuma del Premi Nobel de Literatura Darío Fo, ‘El campeón prohibido’, basada en la biografia del boxejador gitano Johann Trollmann.
L’aposta de Raig Verd arriba al gener amb ‘L’accidental’ d’Ali Smith, una novel·la sobre una família que deixa entrar a casa una desconeguda que els donarà una nova visió sobre les seves vides i els seus secrets. L’editorial catalana també publicarà ‘Moving the center’ de l’escriptor africà i etern candidat al premi Nobel, Ngugi wa Thiong’o.
Tigre de Paper publica ‘Els desemparats, un drama sobre els refugiats’, de la premi Nobel de Literatura 2004, Elfride Jelinek.
Edicions del Periscopi publicarà a finals de febrer ‘La sang de les promeses’ de Wajdi Mouawad. L’autor de la novel·la ‘Ànima’ publica en un volum la tetralogia teatral que inclou ‘Litoral’, ‘Incendis’, ‘Boscos’ i ‘Cels’.
Un dels llançaments literaris més esperats del març és ‘Els anys de l’escola de Jesús’ del premi Nobel de literatura J.M. Coetzee on medita sobre què significa créixer o ser pares, sobre la lluita constant entre emoció i raó, i sobre com escollim la vida que finalment ens toca viure.
Sarah Lark habitual autora de trilogies neozelandeses publica al març ‘La esperanza en el fin del mundo’ (Ediciones B)
L’editorial Lumen presentarà a principis de març ‘A cuerpo de gato’ de l’escriptora japonesa Hiro Arikawa on donarà veu a un gat.
A l’abril ens arribarà, ‘El simpatitzant’, la novel·la guanyadora del Pulitzer 2016. Escrita per Vier Thanh Ngunyen és una novel·la d’espies protagonitzada per un agent doble meitat francès i meitat vietnamita,dividit entre les seves lleialtats.
Haruki Murakami tampoc faltarà a la habitual cita anual amb els seus lectors. En aquesta ocasió l’escriptor japonés desvetllarà a l’abril els seus secrets com a escriptor a ‘De què parlo quan parlo d’escriure’ (Empúries/Tusquets).
Haurem d’esperar també al més d’abril per poder llegir ‘Bajo el árbol de toraya’ (Salamandra) de Philippe Claudel.
També haurem d’estar atents a ‘El llibre dels miralls’ d’E. O. Chirovici (Edicions 62). La novel·la es va convertir en la sensació a la fira de Frankfurt 2015 i el llançament internacional al llarg de 2017 serà en 36 llengües. ‘El llibre dels miralls’ és una novel·la d’intriga en què el mòbil té més importància que l’assassí.
2017, UN ANY BEN NEGRE
Donna Leon, Andrea Camilleri, Pierre Lemaitre, Jo Nesbo, Benjamin Black i Petros Márkaris entre els nomes destacats del gènere negre.
Els autors habituals del gènere presenten novetat aquest any com l’escriptor Petros Márkaris que amb ‘Offshore’ (Tusquets), oferirà un nou lliurament del comissari Jaritos.
A mitjans de febrer, Benjamín Black torna amb el forense Quirke a ‘Las sombras de Quirke’ (Alfaguara/Bromera)
Alrevés presenta al gener ‘Metròpoli’, de l’italià Flavio Soriga amb traducció de Pau Vidal, una novel·la ambientada a Sardenya. Hjorth & Rosenfeldt presenten el tercer cas del piscòleg Sebastian Bergman a ‘Morts imprescindibles’ (Columna) arran del descobriment de dues excursionistes troben els esquelets de sis persones enterrades enmig de la muntanya.
Mary Higgins Clark amb ‘Llegat mortal’ (Edicions 62) protagonitzada per la periodista Delaney Wright que haurà d’investigar un misteri que envolta els seus orígens però quan descobreix un secret que no es veurà amb cor de desvelar.
Pierre Lemaitre no deixà el gènere i comença a ser habitual la publicació anual de les seves novel·les. A principis de març arribrà ‘Recursos inhumans,’ (Bromera/ Alfaguara) on es posa en la pell d’un director de recursos humans que ha perdut la seva feina.
Al març Andrea Camilleri presenta ‘Deixa’m anar on ens presenta una novel·la protagonitzada pel comissari Maurizi centrada en la desaparició d’una dona jove, casada amb un vell periodista, que respecta els seus desitjos de llibertat. Camilleri tornarà a l’abril amb Montalbano gràcies a la novel·la ‘Un cau d’escurçons’.
El gènere negre també veurà com es publiquen ‘Un misterio en Toledo’ (Ediciones B), d’Anne Perry, ‘La set’ de Jo Nesbo (Proa), ‘Mentiras que matan’ (Roca) de Sophie Hannah ‘La habitación en llamas’ de Michael Connelly (ADN) i ‘El gran desierto de James Ellroy (RHM)
A finals de març nova novel·la del comissari Brunetti de la mà de Donna Leon amb ‘Restes mortals (Edicions 62/ Seix Barral) on s’investiga un terrible accident del passat relacionat amb uns abocaments tòxics clandestins
També descobrirem els debuts d’Ottessa Moshfegh amb ‘Mi nombre era Eileen’, un thriller que ha rebut el Premi PEN/ Hemingway al millor debut literari.
Al mes de maig arribarà Into the water (La Campana / Planeta) la segona novel·la de Paula Hawkins, l‘autora de La noia del tren.