L’obra recopila els ‘Drames rurals’ de l’escriptora catalana a més de ‘Caires vius’ i ‘Ombrívoles’
La tetralogia sobre els contes publicats per Víctor Català continuen publicant-se gràcies a la feina de l’editorial Club Editor que ara reuneix els 32 contes escrits entre 1902 i 1907.
L’escriptora Najat El Hachmi s’ha encarregat del postfaci de l’obra que titula ‘Per la banda fosca de la vida’ en clara referència al comentari realitzat per Joan Maragall, qui li retreu que miri només ‘la banda fosca’ de la vida.
Najat El Hachmi assegura que Víctor Català era conscient de la duresa de la seva obra i recorda que en el text inicial de Drames rurals, l’autora de Solitud advertia ‘ que els seus relats no són aptes per a les ‘damisel·les ciutadanes’’.
Víctor Català intenta fugir de l’etiqueta que s’ha penjat a la literatura escrita per dones i que la defineix ‘com a innocent, infantil i inferior’.
L’autora opta per disfressar-se d’home i adoptar el pseudònim de Víctor Català una vestimenta que segons assenyala Najat El Hachmi ‘ va acabar essent molt més que unes robes exteriors, no només li devia estalviar les explicacions, sinó que li va permetre explorar amb absoluta llibertat el seu potencial literari’.
En el pòrtic del tercer volum recull un text de Víctor Català adreçant-se al lector on es pot resumir un dels objectius de la seva obra ‘el veritable artista, el veritable poeta, aquell a qui li ha sigut assenyalat un lloc preemiment entre les multituds innominades, no ha d’abandonar-lo mai aquest lloc de perill i d’honor, no ha de claudicar mai, no ha de cedir a cap pressió innoble- aplaudiment, diner o amenaces- fins a rebaixar l’altesa de sa dignitat, afalagant la niciesa o el mal instint d’aqueixes multituds que per la manca de conreu li són notòriament inferiors. Lluny d’això, i per damunt de vanes alabances i de vanes censures, ell ha de fer serenament sa via, ell ha de realisar serenament son obra, de la que ell sol ne té la plena intuïció…’’
‘Caires vius’, les ‘Ombrívoles’ i els ‘Drames rurals’, són reculls de contes publicats entre 1902 i 1907 i que ara protagonitzen el tercer volum de la tetraologia. Una tasca admirable de l’editorial Club Editor, i l’editora Maria Bohigas al capdavant, que no ha comptat malauradament amb tot el suport necessari o esperable.
Toi i rebre el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, l’editorial adverteix a l’obra que ni l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de l’Escala o l’Institut Català de les Dones han participat en el projecte.
Celebrem l’edició del tercer volum de contes de Víctor Català i recuperem la seva obra. L’any 2020, Club Editor publicarà ‘Mosaic’ el darrer títol de la tetralogia amb els contes solts publicats en revistes.