Amb la novel·la “Com el so d’un batec en un micròfon” s’ha imposat als 106 originals enviats al premi literari.
La novel·la explora els mecanismes de la seducció i de l’atracció entre contraris. El jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé ha decidit per unanimitat atorgar el 9è Premi Llibres Anagrama de Novel·la a Clara Queraltó.
Mita Casacuberta ha destacat que es tracta d’una “novel·la especular, amb ressons inquietants d’aquella “mena d’amor” que Trabal va convertir en un vals inaturable”. L’escriptora Imma Monsó ha recordat que “La troballa de la història no rau tant en el punt de vista femení que ens explica un enamorament d’estiu on ella creu marcar els passos, sinó en el masculí que, tot desfent-los, ens revela el contingut de la seva silenciosa submissió”. Per la seva banda Sergi Pàmies ha recordat sobre el títol de la novel·la “La idea del batec no és solament una metàfora, sinó també una veritat que marca el ritme, l’estil i les emocions d’aquesta novel·la”.
Jordi Puntí ha destacat els personatges “Amb una prosa diàfana i compromesa, gràcies a uns personatges propers, Clara Queraltó ens convida a contemplar els gestos de la seducció amorosa en l’era del “no és no” i l’empoderament feminista”,
Com el so d’un batec en un micròfon narra la relació entre la Gabriela i en Quim. Una jove de divuit anys que passa l’estiu al poble del seu avi fent una substitució de bibliotecària i un jove, més gran que ella, que hi ha llogat una casa per a fer uns mesos de teletreball i descans.
Amb el carnet de conduir acabat d’estrenar, la Gabriela puja a passar l’estiu al poble de l’avi, on guanyarà el primer sou fent la substitució de la bibliotecària durant les vacances. És el dia de Sant Joan, i al cap li reverberen en sentits oposats l’espessor d’una ressaca i la lleugeresa de saber que, tard o d’hora, les amigues li perdonaran que ahir desaparegués amb la cita d’una d’elles. Tampoc n’hi va haver per tant, es diu. Un cop instal·lada, surt disparada a banyar-se al llac de sempre.
Alhora, el Quim escolta amb sordina les indicacions del propietari de la casa que ha llogat amb uns amics per passar un parell de mesos de teletreball i descans. Irritable, se li ha ficat, entre orella i orella, l’eco persistent d’una revetlla que preferiria oblidar. Com una cançó enganxosa. Un cop instal·lat, surt a cremar excessos amb la dosi d’exercici de rigor, però a la bicicleta que ha trobat pel mas se li trenca la cadena i canvia el pedaleig per unes braçades en un llac que hi ha a la vora.
Clara Queraltó ha publicat El que pensen els altres, Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions (Proa, 2017), relats a les antologies Barcelona suites i Nits d’estiu (Univers, 2019 i 2020), la novel·la Et diré R. (Empúries, 2021) i la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència (Bindi Books, 2023).