La Setmana del Llibre en Català ha premiat la carrera literària de l’escriptora mallorquina.
El Premi Trajectòria guardona cada any una personalitat vinculada al món de la cultura catalana i la comissió de la Setmana del Llibre en Català ha decidit premiar la trajectòria literària de Carme Riera.
Carme Riera ha declarat, en rebre el 18è Premi Trajectòria “Els premis als que no et presentes són els que fan més il·lusió, i aquest en especial. És un premi que concedeixen els professionals de la cadena del llibre: editors, distribuïdors i llibreters i es lliura en el marc incomparable de La Setmana del Llibre en Català. Espero seguir fent llibres pel meu país i en la meva llengua, el català.”
Per la seva banda la presidenta de la la Setmana del Llibre en Català, Montse Ayats, ha destacat la gran trajectòria vital i professional de Carme Riera i ha dit “Lectora, professora, critica i escriptora rebel i èticament compromesa, Carme Riera és plenament mereixedora del Premi Trajectòria. El conjunt de la seva obra i aportació a la cultura catalana és como dirien a les Illes ‘mel’”
L’acte de lliurament del 18è Premi Trajectòria ha estat conduit per la periodista Elisenda Roca i han intervingut la Presidenta de La Setmana, Montse Ayats, l’editora d’Edicions 62, Pilar Beltran, l’escriptora argentina, Neus Aguado, la Companyia Almaradas i la cantant Marina Rosell on també han assistit, entre d’altre personalitats, el Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Hble. Sr. Ferran Mascarell i la Consellera d’Educació del Govern Balear Hble. Sra. Joana M. Camps.
El 1975, Carme Riera es va donar a conèixer amb el llibre de relats, Te deix, amor, la mar com a penyora i des de llavors ha publicat més de 30 llibres i la seva obra ha estat traduïda al castellà, grec, holandès, alemany, anglès, italià, hebreu, portuguès, romanès, francès, turc, àrab, rus, eslovè i estonià.
La seva novel·la Dins el darrer blau (1994) va ser guardonada amb els premis Josep Pla, Crexells i la Lletra d´Or, a més del Premio Nacional de Narrativa, que per primera vegada s’atorgava, a una obra en llengua catalana, i el Premi Internacional Vittorini.
La novel·la Cap al cel obert va rebre el Premi de la Crítica de Serra d’Or i Nacional de Literatura i La meitat de l’ànima , Premi Sant Jordi (2003) i el Maria Àngels Anglada (2005), L’estiu de l’anglès (2006), Amb ulls americans (2009) i Natura quasi morta (2011).
L’any 2002 ingressà a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el 2013 a la Real Academia Española.