L’editorial catalana espera aconseguir els 13.600 euros i publicar la novel·la del periodista i poeta kurd empresonat a Austràlia durant sis anys sense càrrecs ni judici.

La novel·la narra la història del periodista i poeta kurd refugiat que, fugint de l’Iran, arriba a Austràlia i l’internen a la presó de l’illa de Manus. Sis anys a presó, sense càrrecs, sense judici, sense sentència. Des de la presó va escriure una novel·la per Whatsapp al seu amic, el filòsof Omid Tofighian, que va traduir l’obra.

Va guanyar els premis literaris més importants d’Austràlia destapant així una injustícia i una vergonya internacional: la situació dels refugiats empresonats.

Boochani acumula premis com a periodista (com el guardó Anna Politkovskaya al periodisme) i és un reconegut defensor dels drets humans (amb premis com el Ronald Wilson o el Voltaire) i també se li ha reconegut “la seva contribució desinteressada i substancial al benestar dels refugiats”.

Behrouz Boochani és poeta, periodista i escriptor i també ha creat i produït diversos documentals. Va haver de fugir de l’Iran per la persecució del règim, a causa de la seva feina com a periodista i de la seva activitat cultural. El dia que van empresonar onze dels seus companys al febrer de 2013, ell no era a l’oficina, va aconseguir fugir i va començar un viatge cap a la llibertat que encara no ha acabat.

L’editora de Raig Verd, Laura Huerga explica a L’Illa dels Llibres els motius de la campanya de micromecenatge i els valors de la novel·la.

-Per què heu decidit fer una campanya de micromecenatge?
El motiu principal és la necessitat de liquiditat. Aquesta campanya ens pot proveir de fons per passar els mesos on no tindrem gaires ingressos però sí despesa perquè hem de produir els llibres del trimestre vinent. També ens ajuda a promocionar l’obra i l’autor i explicar la història tan singular que envolta el llibre.

-Com ho fareu per aconseguir els 13.600 euros necessaris?
Fent-ne molta, molta difusió. Esperem fer-nos no gaire pesats i anar explicant coses diferents cada dia. També demanem la complicitat dels col·laboradors i còmplices de l’editorial, que ens ajudin a fer-ne difusió. El llibre és fascinant, només cal que més gent el pugui conèixer.

-Aquesta campanya compta amb un suport especial de les llibreries.
Sí, hi ha poques (cap?) campanyes de micromecenatge que tinguin en compte que els llibres que dónes com a recompensa de la campanya podrien ser vendes de la llibreria. Per compensar aquesta possible pèrdua, per protegir l’ecosistema llibreter i per sumar les llibreries com a còmplices de la difusió vam decidir incloure-les en la campanya i els lectors decidiran a quina llibreria li paguem la seva part.

-La novel·la que publicareu va ser escrita via Whatsapp. La història de la seva escriptura ja mereix la seva publicació.
Segurament sí, el com va ser escrita i el fet que guanyés tants premis havent estat treta d’incògnit des de la presó, ja val per si mateix fer un altre llibre. Però el que explica Boochani és molt més important: com un refugiat busca el camí cap a la llibertat i acaba sis anys a presó sense judici, ni càrrecs, ni sentència. Com els sistemes de fronteres violen els drets humans i com la societat ignora tot el que allà passa. La seva situació és comparable als refugiats que van venir a Europa de Síria o el que passa als CIEs de tot el país.

-Qui és Behrouz Boochani?
Un poeta i periodista kurd que va fugir de l’Iran perquè va saber que era perseguit pel règim just a temps i va poder marxar. Onze companys seus no van tenir tanta sort. És també un reconegut defensor dels drets humans i ha guanyat molts premis per això i com a periodista.

-Què et va captivar de la novel·la i perquè has decidit poder publicar-la i que formi part del segell de Raig Verd…
Doncs moltes coses però en destacaré la capacitat que té en una situació dramàtica de fer una prosa poètica amb la violència que viu i veu. De com la creativitat pren el seu espai i es manifesta com a acte de rebel·lia. M’interessa molt l’art com a crit de llibertat i de lluita.

-Què aporta Cap altre amic que les muntanyes
Ha quedat una obra escrita, per un refugiat, en la literatura contemporània, que ha guanyat diversos premis i que farà la volta al món. Hi explica el que estem fent a les presons de refugiats, formarà part de la nostra història i el futur ens jutjarà per aquests fets. A la gent que hauríem de donar asil, a les persones a qui hauríem de protegir, les estem torturant de formes inexplicables i els nostres estats han creat sistemes d’expulsió tan eficaços que la meitat de nosaltres no sabem ni que existeixen.


-Una novel·la que ha aconseguit molts premis a Austràlia.
Va ser una forma de despertar tot un país. Va guanyar els premis literaris més importants un home que no era australià, que no escrivia en anglès i que no definia el gènere de la proposta. Era novel·la? Era no-ficció? El jurat va ser unànime davant aquestes qüestions i va destacar-ne l’excel·lència literària. Em sembla una resposta contundent a preguntes que, en realitat, no tenen cap importància.

– Després d’aquesta experiència repetireu amb noves campanyes?
Una campanya d’aquestes suposa molt de desgast i no ens permet fer altres coses que també tenim pendents i que reclamen la nostra atenció. A més, ja comptem amb el suport continu dels nostres subscriptors a través d’Aixeta.cat i, si tot va bé, ens dedicarem a fer el que ens agrada fer i el que esperen de nosaltres: literatura i assaig per revolucionar el pensament.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here