Site icon L'illa dels llibres

Benjamin Black s’endú l’11è premi RBA de Novel·la Negra amb ‘Pecado’

L’alter ego de John Banville rep el guardó amb una novel·la que incorpora un nou personatge, l’inspector Strafford.

John Banville comparteix tasques literàries amb el seu alter-ego Benjamin Black qui signa les novel·les més negres.

L’autor d’El mar, Els infinits’ o ’El llibre de les proves’ és una de les veus literàries més destacades de l’actualitat.
La publicació d’una nova novel·la es converteix en tot un esdeveniment al mateix temps que alterna la producció literària amb el seu alter ego  signant les novel·les més negres.

Benjamin Black és autor de la sèrie de novel·la negra protagonitzada pel forense Quirke, tot i que també podríem afegir a la llista una nova personalitat després de recuperar el personatge del detectiu Marlowe de Raymond Chandler a ‘La rossa dels ulls negres’.
Aquesta dualitat no sembla preocupar a Banville i fins i tot podríem assegurar que escriure les novel·les negres com a Benjamín Black li serveixen com a via d’escapament del gran esforç literari que deu suposar escriure obres com ‘El mar’, ‘Els infinits’ o ‘La guitarra blava’.

Per Banville escriure novel·les amb el alter ego de Benjamín Black ”tot flueix més fàcilment però en canvi com a Banville és com un caragol que s’arrossega per la pàgina deixant les baves d’una manera lent” assegurava en una entrevista a L’Illa dels Llibres.

Als 12 anys volia ser escriptor ‘Vaig intentar ser escriptor quan tenia 12 anys escrivint horroroses imitacions de James Joyce. Eren uns relats breus horribles’. L’art sol estar molt present en les novel·les de John Banville i potsr per aquest motiu  va voler ser pintor ”Quan tenia 15 anys vaig intentar ser pintor però no tenia cap talent però em va servir per veure el món des d’una mirada pictòrica i també em va ensenyar a admirar els quadres des del prisma d’un pintor.’

John Banville ha  estat guardonat amb importants premis com el Premi Booker amb El mar l’any 2005, el Premi Franz Kafka l’any 2011 considerat per molts com l’avantsala del premi Nobel i el Premi Príncep d’Astúries.

‘PECADO’ I L’IRLANDA DELS ANYS 50

‘Pecado’ és una novel·la ambientada a Irlanda durant els anys 50 i que està protagonitzada per l’inspector Strafford un policia prostestant en una Irlanda catòlica. L’autor ha destacat que la novel·la ”comença amb una broma als llibres d’Agatha Christie o Sherlock Holmes. Una picada d’ullet a les novel·les clàssiques”.

Per Banville, la novel·la ‘Pecado’ “és una història negra ambientada en la Irlanda dels anys cinquanta. Tracta sobre les accions profundament fosques comeses per un sacerdot i les persones que li encobrien, i les conseqüències que van haver de patir els que els envoltaven”. L’autor en roda de premsa també ha destacat que “sempre intento escriure novel·les negres que siguin plausibles, que tractin sobre persones reals. Personatges que podríem conèixer en la nostra vida. El meu nou personatge és bastant estrany, perquè és protestant i policia. A Irlanda el 95% de la població és catòlica i un protestant ja pertany a una minoria”.

Dotat amb 125.000 euros, el Premio RBA de Novel·la Negra, és un dels guardons més importants del gènere i per ordre cronològic han estat premiats en les anteriors edicions els escriptors Francisco González Ledesma, Andrea Camilleri, Philip Kerr, Harlan Coben, Patricia Cornwell, Michael Connelly, Arnaldur Indridason, Lee Child, Don Winslow i Ian Rankin.

RBA publicarà la novel·la la propera setmana.

Exit mobile version