Site icon L'illa dels llibres

BCNegra, vint anys reivindicant el gènere negre

El festival internacional de novel·la negra de Barcelona s’ha consolidat com un dels grans festivals del gènere on han passat la majoria dels grans autors de la novel·la negra.

Jo Nesbø, Leonardo Padura, Don Winslow, Joyce Carol Oates, Claudia Piñeiro, Juan Madrid, James Ellroy, Dennis Lehane, Donna Leon, Alicia Giménez Bartlett, Andrea Camilleri, Maj Sjöwall, Petros Màrkaris, Andreu Martín, Ian Rankin, Michael Connelly, P. D. James, Henning Mankell oFrancisco González Ledesma són alguns dels autors guardonats amb el premiu que lliura el festival i que han estat protagonistes de les edicions anteriors de la BCNegra.

En aquests vint anys de la BCNegra cal recordar i retre homenatge a la figura del llibreter Paco Camarasa, figura fonamental de l’èxit i de la bona acollida del festival.   Des de fa uns anys, l’escriptor Carlos Zanón és el comissari de la BCNegra agafant el relleu de Camarasa.

Del 10 al 16 de febrer, Barcelona celebra la vintena edició que té per lema “Barcelona – Marsella – Nàpols” i en la qual participaran més d’un centenar d’autors i autores de renom.

El Paral·lel 62, La Paloma i els cinemes Mooby Bosque seran els espais centrals d’un festival en què predominaran les taules rodones, però on també hi haurà temps per a les projeccions de cinema, la música, el teatre, els tallers, els clubs de lectura i les converses.

Yasmina Khadra, Arnaldur Indriðason, Ivy Pochoda, Benjamin Black, Donna Leon, Chris Whitaker, Sara Barquinero, Ferran Grau o François Thomazeau són alguns dels noms destacats de la nova edició.

El comissari de la BCNegra, l’escriptor Carlos Zanón assegura “Ja en fa dues que som majors d’edat, però encara ens queda molt per tenir una crisi d’identitat o problemes amb la nostàlgia. Sabem qui som com a festival internacional i gratuït de gènere negre, però estem disposats que ens portin la contra. Ens encanta aprendre i que ens trenquin els prejudicis. Per això a cada edició som més imprevisibles i irrespectuosos que en l’anterior”. Sobre els objectius del festival assegura ” Com cada any, tractem que BCNegra sigui una mostra de les diferents pells i colors que té el gènere de la novel·la o, més ben dit, de la narració negra”. Un festival que acull novetats , però també llibre si autors clàssics “.Així, no fem només d’aparador de novetats, sinó que donem veu a autors i autores heterodoxos, propostes ja fermes, i respectem el record i la tradició de grans llibres i millors escriptors i escriptores, lluny de l’acceleració del mercat editorial, que sembla que els condemna a la descatalogació i la desmemòria”.

Sobre el tema escollit per a la nova edició , el comissari Carlos Zanón desataca “BCNegra 2025 té com a lema vertebrador de les seves activitats “Barcelona-Marsella-Nàpols”. Tres ciutats a la vora del mateix mar, capitals sense estat, contrapès del poder oficial, cosmopolites, un pèl caòtiques, amb semblances i problemes socials i culturals, i —fins i tot en les derrotes— orgulloses. La seva pròpia idiosincràsia —portuàries, sud del nord o nord del sud, impures— ha donat lloc a una literatura negra original, permeable i talentosa”

Per aquest motiu s’han programat “Taules rodones amb autors de Barcelona, inèdits de Marsella i Nàpols, exposició, actuacions musicals, peces teatrals, projecció de pel·lícules, pòdcasts, tallers i gairebé un centenar d’escriptors i escriptores del món que venen a Barcelona per compartir amb els lectors i visitants que s’acostin a BCNegra les seves diferents maneres de mirar la realitat i traslladar-les amb ofici, talent i ganes de ser diferents, a la novel·la negra, polargiallo”, assegura Carlos Zanón

 

Yasmina Khadra, guardonat amb el Premi Pepe Carvalho 2025

La vintena edició del festival BCNegra retrà homenatge a l’escriptor algerià

Autor de la Trilogia d’Algèria, Mohammed Moulessehoul —nom real de Khadra— es va establir a França el 2000 i va consolidar una carrera literària amb obres traduïdes a més de quaranta idiomes. Títols com Las golondrinas de Kabul i El atentado aborden el terrorisme, el colonialisme i els conflictes entre Orient i Occident. La seva experiència militar, de gairebé quaranta anys, marca una obra crítica amb la corrupció, la política i les fractures socials d’Algèria.

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona serà l’escenari del lliurament del 20è Premi Pepe Carvalho 2025 a l’escriptor algerià Yasmina Khadra. El guardó és un homenatge i un record de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i del seu icònic personatge Pepe Carvalho. Des de fa vint anys, el lliura el guardó en el marc de la BCNegra.  Jo Nesbø (2024), Leonardo Padura (2023), Don Winslow (2022), Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut fins ara el premi.

El jurat, integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Olga Merino, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Xita Rubert i Daniel Vázquez Sallés, com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho perquè  “sempre valent i lúcid, no eludeix cap problemàtica (atur, islamisme, corrupció, colonialisme, absència de futur i llibertats, terrorisme, repressió, aïllacionisme), i ho fa des del gènere negre com la millor manera d’explicar els mecanismes del poder i els desitjos, els miratges, les desesperacions i les enyorances de l’ésser humà”.

“Les novel·les de Khadra, fidels a la tradició del gènere negre que no és policial ni procedimental, ens interpel·len i ens plantegen dilemes morals, ens sumeixen en un neguit intel·ligent que no renuncia a entretenir i agradar. Neixen d’aquella alquímia que només està a l’abast dels escriptors amb una poètica literària lluny de les modes i les llistes”, afegeix el jurat, que manifesta que concedir el premi a aquest autor “ha estat tant un plaer com un acte de justícia”.

Nascut el 10 de gener de 1955 a Kenadsa (Algèria) en el si d’una família de militars i intel·lectuals, Yasmina Khadra és el pseudònim de Mohammed Moulessehoul, adoptat per evitar la censura durant la seva carrera literària. Criat en un entorn marcat pel contrast entre la tradició nòmada i la vida urbana, va ingressar amb 9 anys en una acadèmia militar, on va començar a desenvolupar el seu amor per la literatura.

L’experiència militar, de gairebé quatre dècades, li va oferir una comprensió profunda de l’ànima humana que impregna la seva obra, marcada per una crítica punyent a la corrupció, les decisions polítiques i les fractures socials d’Algèria. Autor de grans èxits com la Trilogia d’Algèria (MorituriDoble blanc i El otoño de las quimeras), es va traslladar a França l’any 2000, on va consolidar la seva carrera literària.

L’escriptor va començar a publicar, primer sense pseudònim i després ja amb el pseudònim femení (Yasmina Khadra són els dos noms de la seva esposa, darrere dels quals hi ha Mohammed Moulessehoul). Des de l’organització de la BCNegra asseguren que Kadra “assumeix i amplifica les contradiccions de dos països —França i Algèria—, dues cultures, dues maneres de pensar-se i ser en un món desigual, conflictiu i dinàmic”

Exit mobile version