Nova cita amb el llibre en català en una edició fortament marcada per les mesures de seguretat i higiene
La pandèmia provocada per la Covid-19 ha fet que la 38a edició de la Setmana del llibre en Català pateixi canvis d’ubicació i de durada. El nou emplaçament serà el Moll de la Fusta del 9 al 13 de setembre que permet reunir les condicions de seguretat i higiene que marquen les autoritats sanitàries. El Moll de la Fusta permet un obertura al mar i continua oferint a la Setmana ‘un espai a l’aire lliure, perimetrat, amb control d’accés i una distància entre casetes’ segons assenyalat Joan Carles Girbés, president de La Setmana del Llibre en Català.
El nou espai permetrà respectar totes les distàncies interpersonals de seguretat, enguany el públic no podrà entrar a dins dels estands, com era habitual fins ara. També s’han reduït els escenaris de les presentacions i s’ha passat de 3 escenaris a 1 escenari i un espai familiar.
Els controls digitals als accessos, els dispensadors de gels hidroalcohòlics i el personal de seguretat que vetllarà perquè es mantinguin les distàncies són algunes de les mesures de seguretat establertes.
La Setmana augmenta el nombre de casetes a 66 que ocuparan 224 expositors diferents.
Enguany segons ha avançat el president de la Setmana Joan Carles Girbés es combinaran activitats presencials i online, tot que ha asseguretat que ‘tindran més pes les activitats presencials’.
Montse Ayats, presidenta d’Editors.cat s’ha mostrat satifesta de la celebració de la Setmana assegurant que s’havia de fer ‘per responsabilitat al llibre en català’. Assegura que serà una ‘Setmana segura que reuneix tots els requisits per dedicar uns dies als llibres i a les revistes en català’.
Durant els cinc dies de la Setmana es presentaran 220 novetats editorials, desenes de milers de títols de fons i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat.
La Setmana acollirà durant els cinc dies 180 activitats entre presentacions, converses, itineraris literaris i taules rodones, tant per a públic adult com familiar.
Martí Gironell i Anna Ballbona; Julià Guillamon, Mar Bosch Eva Baltasar; Rafel Nadal i Carlota Gurt, i Txell Feixas, Carles Porta, Raül Garrigasait, Núria Cadenes, Jaume Figueras, Irene Solà, Enric Calpena, David Castillo, Mireia Boya, Care Santos, Albert Pla, Pep Coll, Pilarín Bayès, Anna Punsoda, Albert Forns, Marta Nin, Stefanie Kremser, Carme Junyent, Núria Pradas, Natza Farré, Maria Nunes, Jordi Borràs, David Nel·lo o Marc Pastor són alguns dels autors i autores presents a La Setmana.
Per quart any el Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents se celebrarà dins del marc de La Setmana gràcies a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
Acte de lliurament del desè PREMI L’ILLA DELS LLIBRES a l’escriptora Mar Bosch
L’11de setembre coincidint amb la celebració de La Setmana del Llibre en Català es farà a l’escenari número 1 del Moll de la Fusta a les 17.30h.
L’acte de lliurament que comptarà amb la presència de l’autora Mar Bosch i una posterior conversa sobre l’obra guanyadora a amb el director de L’Illa dels Llibres Jordi Milian.
L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2019 i juliol de 2020 i que han estat escrites o traduïdes al català. Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 5.000 vots, la novel·la guanyadora.
L’acte gratuït o obert a tothom també comptarà amb personalitats vinculades del sector editorial.
Des de l’any 2014 els guanyadors del premi reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.
Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas, Maria Carme Roca, Rafel Nadal, Eva Baltasar i Mara Orriols han estat els guardonats en les anteriors edicions.
Antoni Miró, artista col·laborador de LA SETMANA
Fa quatre anys, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Premi Trajectòria, es va voler iniciar la col·laboració entre un artista i La Setmana.
En aquesta edició ha estat Antoni Miró qui ha cedit la seva obra a la guanyadora del 24è Premi Trajectòria, Teresa Duran. D’aquesta obra només hi ha tres originals: el que es lliurarà a la guardonada amb el Premi Trajectòria, un que quedarà exposat a EDITORS.CAT i un tercer en poder d’Antoni Miró.
L’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran rebrà el 24è Premi Trajectòria.
El Premi Trajectòria des del 1997 es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. La guardonada d’aquesta edició,
Teresa Duran, ha estat reconeguda pel seu compromís vital amb el foment lector i el llibre infantil i juvenil en llengua catalana i per la seva tasca incansable de divulgació de l’univers literari català entre infants i joves des de moltes facetes diferents: la d’escriptora, traductora, il·lustradora, investigadora, pedagoga, guionista, difusora, crítica literària i comissaria d’exposicions culturals pel públic adult.
Teresa Duran s‘autodefineix , com “el cul del jaumet” amb una trajectòria ‘poca-solta i tastaolletes’. Pel que fa al premi assegura que és un guardó ‘inesperat però que és la suma de la trajectòria de molta gent anònima que li ha fet costat’
Ha escrit més de 100 llibres per a infants i joves. Cal destacar-ne Joanot de Rocacorba (1982). Algunes de les seves obres han estat traduïdes al castellà, al francès, al portuguès, al coreà, al basc o al gallec i per les quals ha rebut diversos premis.