Site icon L'illa dels llibres

Arià Paco, guardonat amb el 10è Premi Llibres Anagrama de Novel·la

Amb “Teoria del joc”, la seva tercera novel·la.

En 10 anys, el Premi Anagrama de Novel·la compta amb un palmarès amb grans noms de la literatura catalana com Albert Forns, Pol Guash, Irene Solà, Llucia Ramis o Anna Ballbona.

L’escriptor iguladí Airà Paco ha rebut el desè  Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb ”Teoria del joc”. El jurat format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Jordi Puntí, Isabel Obiols i Silvia Sesé han decidit premiar la novel·la de l’autor de Mentir a les mosques (2020) i Covarda, vella, tan salvatge (2022).

Sobre la novel·la, Guillem Gisbert ha destacat que es tracta «Una novel·la sobre la vida sexual d’una generació. Arià Paco hi dissecciona amb ull clínic les estratègies millennial per fer-se càrrec del desig. Al balanç, algun triomf però també alguna emoció atàvica difícil de controlar». Per la seva bandam Sergi Pàmies, assegura «Amb una franquesa reconfortant i un afinat sentit de l’observació, Arià Paco proposa una reflexió sobre la vulnerabilitat i les contradiccions entre les noves masculinitats i el feminisme.

Per a l’escriptor i membre del jurat, Jordi Puntí, recorda que  «Com si actualitzés les intrigues morals de Les amistats perilloses en l’època de les xarxes socials i el poliamor, aquesta novel·la explora les fronteres de les noves masculinitats, alhora que en qüestiona l’impacte en l’era dels “sentinelles del consentiment i la prudència”. Teoria del joc es llegeix també com una educació sentimental al segle XXI, on els protagonistes viuen dins el triangle que fan el desig, el sexe i l’amor».

La novel·la està protagonitzada per l’Ernest, que escriu a algú a qui estima: li vol narrar el seu desig, vol recordar la nit anterior, celebrar-la. Però no pot fer-ho. No pot parlar de desig sense embrancar-se en l’autojustificació i la culpa, i per això convoca un narrador.

És aquesta nova veu, intel·ligent i desinhibida, que ens explica la seva història. Segons ha informat l’editorial “coneixem l’Ernest quan encara és un nen i assistim al seu despertar sexual, amb les primeres obsessions, els estranys mecanismes de la seducció, la pornografia, l’amor, els desenganys… El seguim durant tota la seva joventut fins que s’enamora de l’Aurora, amb qui trava una relació insòlita i esquitxada d’altres persones, com la Gisela, casada, mare, interessada en l’amor lliure. Així, veiem desfilar gairebé dues dècades –les de la consolidació de les xarxes socials i el feminisme, les que travessen de Messenger a Tinder– com una educació sentimental i política. Trampejant el pes de les normes i les convencions, l’Ernest, com tota una generació, mira d’inventar un codi per a si mateix”.

Des de l’editorial Anagrama asseguren que Arià Paco “obre la porta de la narrativa masculina sobre el desig heterosexual, sobre la seducció i sobre el sexe d’uns homes que no són ben bé uns altres però ja no són els mateixos; una narrativa a la qual no li valen els relats antics ni les etiquetes d’estar per casa, i que té tot un paisatge nou per explorar”.

PALMARÈS

2024 Com un batec en un micròfon Clara Queraltó
2023 Consum preferent, Andrea Genovart
2022 Premi desert
2021 Napalm al cor, Pol Guasch
2020 No soc aquí, Anna Ballbona
Menció especial del jurat: Terres mortes, Núria Bendicho Giró
2019 Canto jo i la muntanya balla, Irene Solà
2018 Les possessions, Llucia Ramis
2017 La memòria de l’arbre, Tina Vallès
2016 Jambalaia, Albert Forns

Exit mobile version