Site icon L'illa dels llibres

Aquest Nadal regalem Literatura Infantil i Juvenil. Les recomanacions de Maria Carme Roca

Els llibres són una molt bona opció de regal per als infants i joves, el que cal és trobar el  títol adient per a cadascú.

La següent relació de títols ofereix un ventall de propostes per a diferents franges d’edat, llibres publicats en el decurs del 2015, que també seran del gust del adults, perquè la bona literatura no té edat.

Una sel·lecció de l’escriptora Maria Carme Roca per a L’Illa dels Llibres.

Per als més petits:

De quin color és un petó? A través de La Minimoni, la Rocío Bonilla, l’autora i il·lustradora, fa un recorregut pels colors bàsics i per les emocions que podem associar a cadascun d’ells. Un àlbum il·lustrat molt tendre i intel·ligent (editorial Animallibres).

Tu i jo. El conte més bonic del món, d’Elisenda Roca amb il·lustracions de Raúl Guridi i publicat per Combel, és una proposta excel·lent per ajudar els nens i les nenes a descobrir que tenir un germà pot ser molt divertit.

La casa dels ratolins, de Karina Schaapman, una meravella d’àlbum il·lustrat editat per Blackie Books i traduït per Marina Espasa. Una delícia de llibre, una caseta amb més de cent habitacions i passadissos plens de sorpreses que ens descobriran en Sam i la Júlia. L’autora ha fet un treball curós amb tota mena de materials reciclats, roba i papiroflèxia.  

Babar. Ara podem gaudir de totes les històries de Jean de Brunhooff (Història de Babar, El viatge de babar, El rei Babar, Les vacances de Sèfir, Babar i família, Babar i el pare Noel) amb un pròleg de Maurice Sendak i traducció d’Isabel Obiols, editat també per  Blackie Books. Un clàssic de la literatura infantil que no pot faltar a cap biblioteca.

El meravellós Pelidiu-Renudiu-Xiquitiu, de Beatrice Alemagna, traduït per Bel Olid i publicat per Combel. La petita Edith es proposa trobar un bon regal per a l’aniversari de la seva mare. No li serà fàcil, però l’enginy i sobretot la voluntat d’aconseguir un objectiu demostren que no hi ha res que sigui impossible. Un llibre ple de detalls per mirar, per llegir. Per gaudir.

Gaspara, la reina d’Orient, de Montse Ginesta amb il·lustracions de Jordi Vila-Delclòs (precioses, com sempre). El rei Gaspar s’ha trencat el turmell i no podrà repartir els regals la nit de reis. Ho haurà de fer la reina Gaspara que comptarà amb una curiosa ajuda. Un conte molt adequat per a les festes que s’acosten editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

 

 

A partir dels 7 anys

El club dels cinc, un clàssic d’Enid Blyton publicat de nou per l’editorial Joventut. Adaptat per als petits, les il·lustracions són de Marina Vidal i la traducció de Raquel Solà.  Una obra que passa de generació en generació i que ens permet gaudir de les aventures dels cinc intrèpids detectius: en Juli, en Dick, l’Anna, la Jordi i el gos Tim.

Quim, el nen que no volia ser res, de David Nel·lo i il·lustracions de Jordi Vila-Delclòs. Amb el suport dels seus pares, en Quim emprendrà un viatge fins a Sibèria per fer realitat el seu somni: especialitzar-se en no fer res. Una reflexió molt imaginativa sobre la llibertat d’escollir. Editorial Arcàdia.

Tres colps en la nit. Pasqual Alapont construeix una història molt encertada per parlar de la mort amb naturalitat. Tres cops sobtats a la nit inquietaran l’Emi, que encara s’esverarà més quan l’àvia li explica que és la mort que avisa que vindrà a buscar a algú. Llibre publicat per Bromera dins la col·lecció “El micalet de la por” amb il·lustracions de Javier Lacasta Llàcer.

La fàbrica de petons, de Joan de Déu Prats amb il·lustracions de Susana Rosique. Una història on l’amor és tota una descoberta, una novel·la que ens mostra un lloc on s’hi fabriquen petons de tota mena. El bon ofici de l’autor ens mostra la riquesa dels ingredients que fan falta per elaborar-los. Les il·lustracions, molt aconseguides, acompanyen un text molt ben escrit. Editorial Edebé.

 

Juvenil

El secret de la banya embruixada, de Salvador Macip i Sebastià Roig (editorial Animallibres). Molta acció, fantasia i encertat esbojarrament en una novel·la que explica la història d’uns dimonis que porten anys empresonats dins d’una banya de rinoceront. Quan  s’alliberen, i com no podia ser d’una altra manera, volen conquerir la terra. Encara sort que l’espectre del gos de Truman Capote aconsegueix reunir un grup d’herois per enfrontar-s’hi: el fantasma de l’escriptor Robert Ruark i tres adolescents.

Pizzaboy de Joan Antoni Martin Pinyol. Obra guanyadora del 30è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil publicada per Estrella Polar. Un noi que somia en convertir-se en una mena d’Spiderman, en lloc de teranyines llença formatge fos. Amb molt humor, l’autor fa un homenatge als còmics de superherois.

Futur imperfecte, de Manel Aljama. Obra guanyadora del XVII Premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil. L’any 2092, el que queda de la humanitat viu en ciutats protegides per bombolles magnètiques. La Nàdia i en Laak són dos adolescents que es rebel·len contra el govern totalitari. Per els amants de la ciència ficció, una bella història d’amor en un món incert, tal vegada apocalíptic. Editorial Animallibres.

La noia de la mitjanit, de Gisela Pou (editorial Edebé). Gertrud Grass va ser una de les tastadores del menjar del Líder durant la Segona Guerra Mundial. Setanta anys més tard, Sira Burg, una adolescent que desborda energia, viatjarà a Berlín a la recerca de la nonagenària Gertrud per donar-li un missatge de la seva àvia. Un camí iniciàtic, una novel·la emocionant, dues històries i dos temps que es van intercalant i que ens mostra que la vida està plena de preguntes sense resposta. 

La mirada indiscreta, d’Àngel Burgas, una de les veus més sòlides de la LIJ actual, ens ofereix una novel·la molt ben travada amb un final sorprenent. En Ramon té un curiós passatemps: des de la seva terrassa observa les persones que s’asseuen a un banc de davant de casa. La seva curiositat l’abocarà a una perillosa aventura quan una desconeguda hi deixa oblidada una bossa de fer esport. Editorial Bambú.

Pèl de Panotxa, de Jules Renard, una obra mestra de la literatura juvenil que ha recuperat l’editorial Sidillà amb traducció d’Antoni Clapés. Va ser publicada per primera vegada l’any 1894 i l’any 1907 va ser adaptada per Adrià Gual; Marisa Abadia en va fer una altra adaptació l’any 1984 a la Magrana. Una obra dura, colpidora, que retrata la infantesa de l’autor.

Mentiders, d’Elisabeth Lockhart. Mentides, moltes mentides en una novel·la que ens parla de quan l’amistat es torna destructiva. I de molt més: una distingida família, un accident, un secret, un noi apassionat per la política una noia brillant ferida, un grup d’amics… Un gran thriller. Traducció de Mercè Santaulària. Editorial Fanbooks.

Malabo i les cendres, de Gemma Freixas. Eduardo Moiche torna a l’illa de Bioko després d’una llarga absència per dipositar les cendres d’una persona estimada a la llera del riu Iladyi. Acció, romanticisme i intriga en una novel·la ambientada a la Guinea actual que ens parla també dels estats amb gran recursos naturals, però explotats per dictadors que permeten que el poble es mori de gana. Editorial Meteora.

Llibre de les bèsties, de Ramon Llull. El proper any 2016 se celebrarà el setè centenari de la mort del gran autor. Una bona ocasió per llegir l’adaptació de Roc Casagran, publicada per Sembra Llibres amb il·lustracions d’Aitana Carrasco. Anthony Bonner, expert lul·lià, deia que el Llibre de les bèsties és el predecessor medieval de La revolta dels animals, de George Orwell. A través dels animals descobrim facetes més fosques de la condició humana.

I, un gran clàssic, una obra immortal:

Alícia. L’editorial Baula ha publicat una edició de luxe per celebrar el 150è aniversari de l’obra de Lewis Carroll que ens permet assaborir Alicia al país de les meravelles, i la seva continuació, A través del mirall. Amb traducció de Salvador Oliva i magnífiques il·lustracions de Sir John Tenniel, acolorides per Harry Theaker l’any 1911 i per Diz Wallis l’any 1995.

Exit mobile version