Paula Jarrin de la Llibreria Al·lots de Barcelona analitza el Premi Llibreter 2014 a l’àlbum il·lustrat.
Jon Klassen ha estat guardonat amb la prestigiosa medalla Caldecott d’or 2013, un premi que distingeix des de 1938 al millor àlbum de cada any, i ha premiat a autors com Maurice Sendak o Arnold Lobel.
L’editorial Milrazones ha estat l’encarregada de la publicació en català i castellà d’Aquest barret no és meu.
”Aquest barret no és meu. L’acabo de robar”. Així comença un dels millor àlbums que ens ha passat per les mans l’últim any.
Tres personatges: un lladre, un xivato i un robat. I un barret. I una acció: un robatori. No cal res més per explicar una gran història. Klassen ho sap, i ho sap fer.
Sembla senzill escriure i il·lustrar per nens, però no ho és. Has de seduir al públic més crític i sincer i també has d’enganxar a l’adult.
L’equilibri entre text i il·lustració és delicat. Ni massa ni tan poc. Ha de ser coherent, ha de donar una veu. En aquest cas, la veu narrativa correspon al lladre, al peix petit que ens explica la seva aventura que comença robant un barret a un peix enorme, i ha fugit cap a les plantes.
Tot i que el cranc l’ha vist, de ben segur que mai no ho dirà a ningú i ha aconseguit arribar a les plantes sa i estalvi -i amb el barret robat posat-.
L’equilibri del dibuix i el text està molt ben trobat on no hi falta ni sobra res amb unes últimes sis pàgines senzillament genials.
El desenllaç de l’acció sorprenent amb un final genial que recordaràs per sempre.
Retrobar les veus dels autors que van cimentar la Literatura infantil i juvenil, Ungerer, Sendak, Falconer, Eric Carle, Crockett Johnson, Eric Battut en un àlbum il·lustrat no té preu, i senyores i senyors, Klassen ho sap fer.
Per tot això, aquest meravellós llibre ha rebut el premi llibreter. I recollim aquí les paraules del jurat -paraules que van sortir de la ploma del meu admirat Ricardo Redón de la llibreria Abracadabra-: “Per què li donem el Premi Llibreter d’àlbum il·lustrat a Jon Klassen i Aquest barret no és meu? Per ser genialment impertinent, entre altres raons. “molestar amb la paraula” és la definició d’impertinència, i res més impertinent que començar un àlbum infantil dient: “Aquest barret no és meu. L’acabo de robar”.
També destaca per la seva sorprenent i senzilla tècnica d’il·lustració plena de microdetalls i el seu mestratge per narrar una història, però sobre tot, per fer-nos recordar a impertinents imprescindibles de la LIJ com en Tomi Ungerer o Maurice Sendak. Llarga vida a Klassen!”