L’escriptor novel·litza la història de Dita Kraus al camp de concentració.
Uns vuit llibres formaven part d’aquella petita biblioteca que van servir per educar a mig miler de nens concentrats al barracó número 31 de camp d’Auschwitz.
No cal dir, que aquesta biblioteca es mantenia en l’absoluta clandestinitat i fora de l’abast dels nazis. Qualsevol sospita sobre l’existència de la biblioteca i de la possessió de llibres entre els presoners hagués estat castigat amb la mort.
La feina de Dita consistirà a mantenir en bon estat els vuit llibres d’aquella biblioteca però, sobretot , d’amagar-los cada dia i protegir-los amb la seva vida.
[pullquote]Aquests oficials vestits de negre que miren la mort amb la indiferència dels enterramorts ignoren que, damunt aquest fang fosc on s’enfonsa tot, l’Alfred Hirsch ha aixecat una escola. Ells no ho saben, i cal que no ho sàpiguen. A Auschwitz la vida humana val menys que res; té tan poc valor que ja ni tan sols afusellen ningú, perquè una bala és més valuosa que una persona».[/pullquote]
Iturbe va conèixer la història de Dita Krauss arran de la lectura de La biblioteca de la noche d’Alberto Manguel. Un capítol dedicat la història de la biblioteca clandestina del camp de concentració va ser determinant per començar ha escriure La bibliotecària d’Auschwitz i novel·lar la vida de Dita Kraus que en la novel·la s’anomena, Dita Adlerova.
Dita Kraus va sobreviure l’horror dels camps de concentració i actualment als seus vuitanta anys viu a Israel.
La seva història mereixia un bon homenatge, que el periodista i escriptor Antonio G. Iturbe ha convertit en una novel·la a La bibliotecaria d’Auschwitz (Columna/Planeta)
”La bibliotecaria recupera la respiracio, tot i que fins que no desapareguin del barraco no haura passat el perill. Son serps verinoses: es poden regirar quan menys t’ho esperes. Ella estreny els llibres contra el cos i, per una vegada, s’alegra de no tenir els pits gaire prominents. Les seves sines infantils li permeten dissimular-hi els llibres discretament. Li fa mal el brac de tenir-lo en la mateixa postura tanta estona. Hi sent fiblades, pero no gosa moure’s per por que li caiguin els llibres a terra estrepitosament. Per no pensar en el dolor, recorda com l’atzar la va portar al bloc 31”. (Fragment de la novel·la)
Els vuit volums que conservava la biblioteca i que van servir per educar al mig miler de nens concentrats en el Kinderlager 31 d’Auschwitz eren: ‘Atlas universal’, ‘Breu història del món’ de H.G. Wells , ‘Gramàtica russa’, ‘El comte de Montecristo’, ‘Tractat elemental de geometria’, ‘Les aventures del bon soldat Svejk ‘ de Jaroslav Hašek, ‘Nous camins de la teràpia psicoanalítica’ i ‘Novel·la russa’
Iturbe és autor de Rectos torcidos i Días de sal, i és autor de la sèrie de llibres infantils “Els casos de l’Inspector Sito”, traduïda a cinc llengües.