Site icon L'illa dels llibres

Anna Casassas dóna visibilitat als traductors amb el Premi Trajectòria

La Setmana del Llibre en Català ha lliurat el seu premi que per primera vegada recau en una traductora.

Anna Casassas ha traduït més de 140 llibres al català d’autors com Claudio Magris, Georges Simenon, Victor Hugo, Umberto Eco, Andrea Camilleri, Paolo Giordano, Georges Simenon o fins i tot “El petit príncep”, de Saint-Éxupéry.

Llicenciada en dret i va exercir l’advocacia durant set anys a Figueres fins que ho va deixar per dedicar-me exclusivament a la traducció literària, del francès i l’italià al català. Per a ella “La reinterpretació literària, o sigui traslladar una partitura en francès o italià a l’harmonia del català, em sedueix com les veus del mar’.

La traductora assegura que ‘la traducció té quelcom de sublim i alhora rutinari (a vegades, per desgràcia també ordinari) que en més d’un sentit es pot comparar a la remor de les onades. Potser perquè, des que els humans som al món, les paraules tampoc no cessen mai d’anar i venir, d’evaporar-se i ploure.”

La seva tasca ha estat ampliament reconeguda amb els premis Mots Passants de la Universitat Autònoma de Barcelona per la millor traducció publicada el 2009 d’un llibre escrit originalment en francès: Manuscrit trobat a Saragossa, de Jan Potocki. L’any 2010 va obtenir, pel projecte de traducció de La cena de le ceneri, de Giordano Bruno, el Premi Vidal Alcover de l’Ajuntament de Tarragona.

Ara suma el Premi Trajectòria, guardó que arriba als vint anys i que vol reconèixer anualment a un professional de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació, i poc a poc s’ha anat convertint en un referent al país

Per primera vegada el premi recau en una traductora, un fet que dóna visibilitat als professionals que amb les seves traduccions ens acosten a autors d’altres llengües En el moment de l’anunci del premi, Anna Casassas va agrar la visibilitat que dóna als traductors aquest reconeixement “agraeixo molt el premi. No només com a Anna Casassas, sinó com a traductora, perquè fa que la traducció sigui més visible”.

El Premi Trajectòria, que des del 1997, es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

Altres guardonats amb el  Premi Trajectòria han estat Pep Albanell,  Lluís Permanyer, Joaquim Carbó, Maria Barbal, Isabel-Clara Simó, Josep Palau i Fabre, Quim Monzó, Emili Teixidor, Roser Capdevila, Josep M. Castellet,  Teresa Pàmies, Josep Vallverdú, M. Antònia Oliver, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Lluís Millà i Avel·lí Artís Gener “Tísner”, que va ser el primer guardonat.

Exit mobile version