L’octubre també es presenta com un mes important per les lletres catalanes.
L’escriptor va inspirar-se gràcies a la relectura de L’home a la recerca de sentit, del neuropsiquiatre i escriptor jueu Viktor Frankl, qui va ser també víctima dels camps de concentració nazis. Ombres en la nit serà publicada conjuntament per Bromera i Columna.
L’escriptor de novel·la negra, Andreu Martin publicarà Cabaret, Pompeya, (Ed 62) el darrer premi Sant Joan. Cabaret Pompeya, una història de principis de segle XX, la història de tres amics que van néixer amb el segle vint, en 1900. En els anys vint, època del pistolerisme, del Noi del Sucre, del Sindicat Únic i el Sindicat Lliure, quan Barcelona era la ciutat de les bombes, aquests tres amics tenien vint anys.
En el 37, quan es van produir els famosos fets de Maig i va esclatar una guerra entre anarquistes i comunistes dintre de l’altra guerra, ells tenien 37 anys. I, després de la guerra, als 45 anys, un d’ells encara no s’haurà rendit i, pistola en mà, s’enfrontarà al franquisme.
D’aquesta manera, el lector fa un recorregut al llarg de la Barcelona de les pistoles.
Per continuar prosperant, la ciutat de Barcelona calia emprendre unes obres monumentals i construir un port segur: el port de la Santa Creu, un port de 103 metres de llarg.
En aquest context real, El port del nou món compta com a protagonistes a l’enginyer Stassi d’Alessandria, que ha rebut l’encàrrecdel Consell de Cent per dur a terme les obres; la del jove Marcel, que tot i la seva delicada salut aconsegueix fer realitat el seu somni, i la de la Teresa, una noia decidida i valenta disposada a tot per salvar el seu germà.
L’assassinat d’un metge homeòpata en un centre de teràpies alternatives del carrer Escoles Pies de Barcelona, anomenat justament Hora Zen, posa a prova la destresa dels germans bessons detectius Borja i Eduard. I també critica amb humor la moda de les teràpies alternatives.
Qui també publicarà una novel·la negra és Vicent Ussó amb La mà de ningú (Proa) La novel·la comença amb la troballa, per part d’un pagès, d’una mà amputada al mig d’un camí rural, en una zona molt tranquil·la del nord de França. Ningú no sap com aquella mà hi ha anat a parar. A partir d’aquesta troballa macabra, la història anirà creixent a través d’altres personatges de vides senzilles: el conductor d’una furgoneta que conversa sense parar amb la seva amant imaginària, un immigrant senegalès que ven discos pirates al carrer, una malabarista okupa, un metge que amaga la seva identitat…
Gemma Lienas continuarà amb els diaris de la Carlota. El diari taronja de la Carlota (Empúries) tractarà de temes relacionats amb la immigració.
En aquesta ocasió la Carlota se sorprèn quan una jugadora de bàsquet de l’equip contrari surt al camp amb pantalons llargs, i encara s’estranya més quan descobreix que ho fa per obligacions culturals i religioses. Això l’empeny a investigar i a poc a poc va descobrint les dificultats de certs col·lectius per tirar endavant als seus països d’origen; el seu tarannà emprenedor i sempre curiós la farà començar un diari sobre el tema, en el qual anirà explicant anècdotes i exemples per donar una visió global i realista de la situació dels immigrants a casa nostra.
Pel que fa als relats el mes d’octubre es publicaran (Quasi) tots els contes (Amsterdam) de Marta Pessarrodona i Cada dia penso en tu (Columna) de Maria Barbal, un recull de contes sobre animals de companyia.
Carme Riera amb Cançons de bressol publicarà una antologia de les cançons de bressol (Edicions 62) i Josep Mª Espinàs Entre els lectors i jo (La Campana), un recull cartes que l’escriptor i perdiodista ha rebut dels seus lectors durant tots aquests anys.
En el terreny polític, Jordi Pujol publicarà el tercer volum de les memòries el proper mes de novembre.