L’escriptor català presenta la novel·la ‘Bon cop de falç’, guanyadora de Premi Nèstor Lujan de Novel·la Històrica, co-escrita amb Ramon Gash.
Bon cop de falç narra els fets de la Guerra dels Segadors, un fet poc tractat en la ficció. Andreu González i Ramon Gash recuperen aquesta part de la història catalana amb una novel·la protagonitzada per Joan Martí, un personatge que es mou per venjança en una època políticament i socialment complicada.
Bon cop de falç ha rebut el Premi Nestor Lujan de Novel·la històrica (Columna) i suposa el debut d’Andreu González en el terreny de la novel·la.
.Com ha estat l’experiència d’escriure una novel·la a quatre mans amb Ramon Gasch?
Molt bé, de fet, el més important es que t’avinguis més o menys amb l’altre persona. Primer es fixen sobre el paper una sèrie de punts i després cadascú va treballant la seva part. Aspectes com els capítols l’estructura de la novel·la i les escenes han de quedar força clares prèviament.
La guerra de separació o dels segadors està poc tractada en la ficció. Es curiós que no hagi estat tractada massa en la ficció per la importància històrica que té. A més en Ramon i jo estem vinculats a alguns dels escenaris d’aquell conflicte bèl·lic com Santa Maria de Palautordera, Cambrils I Martorell.
El protagonista de la novel·la és en Joan Martí, és el motor de la història i es mou sobretot per venjança. Qui és en Joan Martí?
Joan Martí és un personatge que li toquen viure uns fets excepcionals. És una persona impulsiva, desafiant, bocamoll i està corcada per l’odi. Al llarg de la novel·la va millorant militarment.
El que hem volgut fer és crear una mena d’Alatriste català amb un component important d’aventures.
En Joan, sense voler-ho, es va trobant tots els escenaris que van succeir durant la Guerra dels segadors.
A Bon cop de falç també coneixerem moments de la història de Catalunya potser una mica oblidats com el setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc.
Com deia l’escriptor Simon Scarrow ‘una Novel·la no pot substituir un llibre d’història’, però si que pot fer venir ganes de llegir un llibre d’història.
L’època on hem situat la novel·la és molt interessant i es narren episodis poc coneguts com el setge de Cambrils o la batalla de Montjuïc, que ser una batalla guanyada pel bàndol català.
A més de Bon cop de falç, Andreu González és autor de dos títols que fan referència al Barça: ‘100 moments estel·lars del Barça’ i 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid).
Podeu escoltar l’entrevista íntegre en aquest arxiu d’audio.