L’escriptora, que ha estat guardonada amb la novel·la “Victoria”, fa tres anys va ser finalista del guardó.

En plena celebració dels 75 anys de l’editorial Planeta, Paloma Sánchez-Garnica s’ha imposat al miler de manuscrits presentants al Premio Planeta. La novel·la presentada amb el títol de “Buenas noches y buena suerte” ens situa al Berlín derrotat desprès de la Segona Guerra Mundial, la Victòria es veu obligada a marxar als Estats Units per exercir d’espia dels russos, on viurà una tendra història d’amor. Quan torna a la seva ciutat es converteix en una famosa locura de ràdio, aconsegueix reunir-se amb la seva família i viure en directe la construcció del mur. Paloma Sánchez-Garnica va ser finalista del premi, l’any 2021 amb “Últimos días en Berlín”.

En el moment de recollir el premi Paloma Sánchez-Garnica, ha destacat “Soc el clar exemple que persistir val la pena. Li dono les gràcies al jurat per considerar la meva novel·la, aquesta vegada sí, mereixedora d’aquest premi tan somiat i els asseguro que tan treballat. La meva enhorabona a la finalista.”
Es tracta de novena novel·la de l’autora que escriu i ha presentat al premi Planeta amb el títol de “Buenas noches, buena suerte”. Sánchez-Garnica ha recordat “Molts dels periodistes que sou aquí coneixereu l’origen d’aquest lema. No és una novel·la de periodistes, però sí que mostra la importància del periodisme com a dipositari d’un dels drets fonamentals d’una societat civilitzada, que és el dret a la informació veraç i contrastada, per a evitar que es compleixi el contingut de la frase pronunciada pel creador d’aquest lema, el periodista nord-americà Edward R. Murrow, quan va dir, un país d’ovelles engendra un govern de llops”.

En el procés de documentació de la novel·la “Los últimos días de Berlín” ha confessat que “vaig descobrir que la llavor de l’odi no sols es trobava a l’Alemanya nazi i el cor d’Europa. També existien greus esquerdes en el que es considerava el bressol de la llibertat i dels drets. El profund sud dels Estats Units amb les seves lleis de segregació racial, o Nova York i el maccarthisme, aquesta caça de bruixes que va deslligar una delirant persecució que va provocar el patiment a centenars de milers d’innocents. Aquest és el rerefons de la novel·la”.

Però la novel·la “Victoria”, assegura que “és una història d’amor, del poderós efecte que provoquen els vincles amorosos, aquest sentiment que ens dignifica com a éssers humans i que sempre i en qualsevol circumstància troba una escletxa sortir, créixer i per a mantenir-se viu. En definitiva, “Victoria” tracta dels sentiments universals de l’ésser humà.

La periodista Beatriz Serrano ha estat la finalista amb la novel·la “Fuego en la garganta”.

Es tracta d’una novel·la iniciàtica en què la protagonista, posseïdora de certs poders sobrenaturals, recorre la dècada dels 90 i els primers anys del segle XXI. Filla d’una dona condemnada per la societat de l’època pel fet de sentir-se diferent, la Blanca es converteix en una adolescent que es rebel·la contra l’abandó que va patir a la infantesa.

La finalista del Premi Planeta, Beatriz Serrano, per definir la seva novel·la ha recordat el regals d’un llibre “Fa poc una amiga meva em va regalar una col·lecció d’assajos titulada Error humà, de l’escriptor Chuck Palahniuk, que començava amb la següent frase. “Per si no us heu adonat, tots els meus llibres tracten d’una persona solitària que tracta de connectar amb els altres”. Crec que aquesta és la frase que millor resumeix de què tracta la novel·la  Fuego en la garganta”.

La novel·la, ha confessat s’ambienta en la dècada dels 90 en un racó de València, “un barri popular molt semblant on jo vaig créixer. I és la història d’una nena que es diu Blanca, a qui el seu pare li anuncia un matí de febrer que la seva mare s’ha anat de vacances, però la veritat és que la seva mare els ha abandonat, no tornarà mai més. Llavors, gràcies o més aviat per culpa d’això, Blanca descobreix que té la capacitat d’obrar miracles. Encara que el primer miracle sigui matar a una nena de l’escola que s’ha rigut de la seva situació familiar”.

Quan arriba a l’adolescència, passa de ser una nena perfecta perquè té molta por a l’abandonament, “a convertir-se en una adolescent, una mica conflictiva i es torna gòtica. Això és com el que es veu des de fora. Està obsessionada amb els crims de Charles Manson, amb la música de Joy Division i entra en internet per a intentar trobar-se a si mateixa. I coneix a un grup de noies”. L’autora ha finalitzat assegurant que “Blanca al final, com tots, jo crec que per això em va agradar tant aquesta frase. És una noia solitària que tracta de connectar amb els altres, que per a mi és una altra manera de dir que és el que intentem tots,  de sobreviure”

Enguany, l’editorial Planeta celebra el 75è aniversari de la seva fundació. Va ser l’any 1949 quan José Manuel Lara Hernández va fundar l’editorial i va publicar la novel·la publicada va ser ‘Mentre la ciutat dorm’, de Frank Yerby,Actualment el Grupo Planeta ha publicat al voltant de 135.000 títols , dels quals ha editat 1.000 milions d’exemplars.

El Premio Planeta de Novela 2024 està dotat amb un  1.000.000 d’euros per a l’obra guanyadora i 200.000 euros per la finalista. El jurat del premi està format per José Manuel Blecua, Juan Eslava Galán, Luz Gabás, Eva Giner, Pere Gimferrer, Carmen Posadas i Belén López, directora d’Editorial Planeta i secretària del jurat amb vot.

La cerimònia de lliurament del Premio Planeta al MNAC es va desenvolupar amb fortes mesures de seguretat per la presència del rei Felip i la reina Letícia i va comptar entre d’altres del ministre de Cultura Ernest Urtasun, el president de la Generalitat Salvador Illa, l’alcalde de Barcelona les conselleres, Sònia Hernández, de Cultura, Esther Niubó, d’Educació a més dels ministres Óscar Puente, de Transport i Mobilitat Sostenible i Jordi Hereu, d’Indústria i Turisme.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 5 =