L’obra guanyadora és donarà a conèixer aquest diumenge 15 d’octubre en el tradicional sopar que tindrà lloc en el Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona.

L’edició 2023 del Premio Planeta destaca per l’alta participació i de manuscrits presentants. El més d’un miler d’obres presentades,461 més que a l’edició anterior, es valora des de l’organització com “una confirmació de la reputació del premi i denota l’interès que desperta el guardó en l’àmbit de les lletres a Espanya i Amèrica Llatina”.
Per primera vegada, els manuscrits es podien enviar en format digital, per mitjà de correu electrònic, un fet que “afavorit l’alta participació” i arribar a la xifra de 1.129 manuscrits presentants.

La Llotja de Mar de Barcelona ha estat un any més, l’escenari per la presentació de les 10 novel·les finalistes. L’escriptor Juan Eslava Galán, membre del jurat ha destacat “l’abundància” del gènere de novel·la negra i testimonial i de personatges femenins entre les obres presentades per a optar al premi”.

José Crehueras conversant amb Pere Gimferrer

Les 10 novel·les finalistes són Sexudario, de Mar de Mármara (pseudònim); Dexados, de Lorenzo Fernández Prieto; El rey del este, de Luis Parterrío (pseudònim); Verlas venir, de Francisco-José Torres Alborch; El reencuentro, de Tintaleve (pseudònim); Lágrimas en el fondo del mar, de Clara Isabel Aguilar Esteban; Li Qingzhao, de Pilar González España; Otoño sin ti, de Gabriela Monte (pseudònim); Otro cielo, de Elizabeth Gothelf i Sombras en la pared, de Karla Munich (pseudònim).

De les 10 novel·les finalistes, cinc han estat presentades amb pseudònim. Tradicionalment les obres gunyadores i finalistes del premi solen estar signades i presentades amb pseudònim.

Si fem cas a aquesta tradició la guanyadora i finalista d’enguany estarien entre:

Sexudario, de Mar de Mármara (pseudònim)
Un misteriós assassinat manté en suspensa el veïnat del sensesostre Jonás. Un inspector de policia s’hi adreça a buscra pistes, però quan es produeixen dos crims més, la recerca d’un assassí en sèrie es converteix en l’obsessió de les autoritats. Junts, i amb l’ajut d’un jutge, emprendran una recerca trepidant.

El rey del este, de Luis Parterrío (pseudònim)
Després de l’assassinat del seu pare, el jove Alexandre emprèn una expedició cap a Pèrsia per alliberar els pobles de la barbàrie. però expedició rere expedició, batalla rere batalla, aquest lloable objectiu es transforma en pura ambició, i ell mateix s’acaba convertint en un tirà que arrossega els seus a la mort.

El reencuentro, de Tintaleve (pseudònim)
Després de la mort d’una famos aguerrillera sandinista retirada a la serra madrilenya, la seva filla vola a Espanya per ocupar-se del llegat d’una mare absent. El confinament decretat a causa de la pandèmia li proporciona temps per posar ordre a la casa i capbussar-se en els propis records, alhora que descobrirà secrets guardats amb un gran zel.

Otoño sin ti, de Gabriela Monte (pseudònim)
És la història d’una família d’empresaris gallecs, els Valdés, que recorre els dos primers terços del segle XX i llocs com l’exòtica Cuba i la misteriora Galícia. Les dones de la família, lluitadores i emprenedores, van crear tot un imperi conserver a la seva terra natal, però un terrible secret els va marcar les vides per sempre.

Sombras en la pared, de Karla Munich (pseudònim)
Es tracta d’una novel·la biogràfica sobre el botànic i genetista rus Nikolai Ivànovitx Vavílov on presenta la cara més humana i desconeguda d’aquest científic, que va fer grans avenços en la matèria, però que va ser perseguit fins a la mort pel règim estalinista, que considerava la genètica una ciència burgesa.

 

El Premio Planeta de Novela 2023 està dotat amb un  1.000.000 d’euros per a l’obra guanyadora i 200.000 euros per la finalista. El jurat del premi està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora d’Editorial Planeta i secretària del jurat amb vot.

Luz Gabás amb “Lejos de Lousiana” i Cristina Campos amb la novel·la “Històrias de mujeres casadas”van ser la guanyadora i finalista de l’any passat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − three =