David Duchovny i la seva vaca sagrada

L’actor David Duchovny debuta com a escriptor amb ‘Holy Cow’ que s’ha traduït al català amb el títol de ‘Vaca sagrada’ (Empúries).

vaca-sagrada_david-duchovny

El protagonista de les sèries ‘Expedient X’ i ‘Californication’ ha escrit una faula protagonitzada per una vaca on reflexiona sobre l’amistat i la tolerància.
Segurament que molts lectors pensaran que la única relació existent entre David Duchovny i la literatura sigui amb la interpretació del personatge de l’escriptor Hank Moody a la sèrie ‘Californication’, però en el currículum de l’actor hi podem observar que compta amb un Màster en Literatura Anglesa per la Universitat de Yale.

”La majoria de la gent creu que les vaques no pensen. Hola. Deixeu-me reformular això: la majoria de la gent creu que les vaques no pensen ni tenen sentiments. Tornem-hi: hola. Sóc una vaca, em dic Elsie, sí, ja ho sé, amb això del nom els meus pares no s’hi van trencar gaire les banyes. ¿Ho veieu? Pensem, sentim i fem broma, almenys la majoria de nosaltres”

Duchovny es fica en la pell d’Elsie Bovary és una vaca que viu plàcidament en una granja del nord de l’estat de Nova York però que un bon dia comença a reflexionar sobre el tracte que reben els animals per part dels humans ” i no ens agrada que quan vosaltres les persones penseu que algú està gras li digueu vaca. I els porcs no estan gaire contents que estigueu sempre amb això de ‘porc’ i ‘porqueria’, i a les gallines també els empipa que considereu que ‘gallina’ és un insult”.

vaca sagrada david-duchovnyElsie creu que els humans estan encantats amb les vaques perquè es beuen la seva llet malgrat que ‘personalment trobo que és una mica estrany beure’s la llet d’un altre animal’.

La vaca decideix deixar la seva idíl·lica granja quan observa que la família del granger està veient per la televisió, aparell que defineix com a Déu Caixa, un reportatge sobre un escorxador d’animals i és testimoni de la crueltat dels humans. ‘El món no m’agradava i l’única cosa que volia era foscor i silenci. Volia fugir d’aquells humans i el seu Déu Caixa i el seu consum infinit de les coses”.

Elsie decideix fugir i fer un viatge a l’Índia on allà les vaques són considerades sagrades. En aquest viatge l’acompanyarà un porc anomenat Shalom, convertit al judaisme perquè és una religió que no consumeix productes del porc i creu que Israel pot ser el paradís ‘En aquesta zona no hi ha salsitxes que valguin, és el paradís. ¿Menjar-se’m? Ni tan sols em volen tocar. Res de pernil, res de béicon, no surto enlloc!! El paradís Kosher, xavals!”

El tercer viatger és un gall d’indi anomenat Tom Turkey, qui somia en viatjar a Turquia perquè a diferència dels Estats Units no celebren al Dia d’Acció de Gràcies.

Els tres iniciaran una fugida caps als seus paradisíacs destins i començaran un viatge on forjaran una amistat al mateix temps que reflexionen sobre diverses qüestions referents a la política, religió, el consumisme desmesurat o el tracte que dispensen els humans als animals.

‘Vosaltres els humans us beveu la nostra llet i us mengeu els ous de les gallines i les ànegues. ¿No en teniu prou, amb això? I ¿no en teniu prou amb el fet que us donem els nostres fills i l’aliment que hauria de ser per als nostres fills? I si la resposta és que no: ¿Quan en teniu prou?. L’única cosa que feu els humans és acaparar, acaparar i acaparar coses de la terra i de les seves criatures precioses, i ¿què doneu a canvi? Res.”

‘Vaca sagrada’ compta amb moltes referències musicals de Pink Floyd, Creedence Clearwater Revival, Led Zeppelin o Cat Stevens però també aclucades d’ull literàries i cinematogràfiques.

David Duchovny es considera coautor de la novel·la perquè creu que la vaca Elsie és l’autora real.

Per fer-ho més versemblant és la vaca que explica també la relació amb la seva editora i els consells que aquesta li dóna ,per fer una narració molt més atractiva ‘l’editora també em va dir que la meva història hauria de tenir forma de ‘guió cinematogràfic més que no pas de llibre perquè així arriba al gran públic: ja s’han acabat els llibres, ara toca pel·lícules”.

David Duchvny en els agraïments finals de la novel·la agraeix a Pixar i Disney haver rebutjat el guió del qual podria haver estat una pel·lícula i al final segons ell ‘obligar-me a escriure’l sencer com un nen gran’.

Una vaca, un porc i un gall d’indi que somien a arribar als seus respectius paradisos i que fins i tot poden aconseguir establir la pau al pròxim Orient entre israelians i palestins.

David Duchovny ha escrit una faula que darrere de la seva innocència s’amaga una crítica a la societat actual, tot i que ho fa amb humor els missatges són prou clars.