Una nova guia del periodista radiofònic ens permet conèixer els orígens de la coneguda beguda i assaborir els millors combinats.
Després d’ El secret del gintònic (Ara Llibres), Vador Lladó aposta ara pel vodka. La guia compta amb un pròleg de Risto Mejide a més de receptes, i aplicacions mòbils relacionats amb la beguda.
Rússia i Polònia són els màxims fabricants de vodka però no hem d’oblidar països com Finlàndia i Suècia a més d’Alemanya, Japó i els Estats Units.
Per beure un bon vodka cal servir-lo ben fred i si pot ser sense glaçons per assaborir al màxim de les seves propietats, tot i que també podem fer combinacions i prepar-nos un Bloody Mary, Bullshot, Cosmopolitan o un vodkatònic.
El secret del vodka ens ofereix com fer-nos aquestes combinacions a casa i fins i tot ens recomana els estris que haurem d’utilitzar, però a més el cuiner Nandu Jubany s’encarrega d’elaborar una recepta amb vodka.
Pel que fa a la graduació del vodka, l’any 1884, el químic Dmitri Mendeléiev, creador de la primera versió de la taula periòdica dels elements químics, va ser qui va fixar en 40º la la xifra recomanada, tot i que en d’altres països varia entre els 37 i 50 graus.
També trobem diferències en els ingredients principals per elaborar la beguda perquè el vodka rus utilitza sèmola i a Europa els ingredients principals són la remolatxa i la patata.
Els orígens del vodka
Si busquem els orígens del vodka es remunten al segle XII i com la ginebra la seva creació es deu a les finalitats mèdiques curatives. Tot que molts podrien assegurar que el seu invent és rus, cal no oblidar que Polònia es disputa amb Rússia la creació d’aquesta beguda.
On si sembla que hi ha més acord, és en el significat en les seves respectives llengües, on la paraula vodka significa ‘aigüeta’.
Caterina II va comptar amb un paper molt important en la difusió del vodka entre les classes socials més benestants i així va popularitzar la beguda entre els seus súbdits.
No va ser fins a mitjans del segle XX i després de la Segona Guerra Mundial quan els americans van importar la beguda per elaborar els seus còctels.
El vodka a diferència de la ginebra té un carácter neutre que permet donar més protagonisme al botànic que afegim als nostres combinats.
El secret del vodka (Ara Llibres) ens ofereix tot un llistat ampli de locals on podem assaborir un bon vodka a més de recomanar-nos tot un seguit d’Apps per al mòbil i testimoni de diversos personatges públics que expliquen la seva relació amb el vodka: Xavier Sala i Martín, Gerard López, Lluís Canut, Peter Vives, Quim Monzó, Joan Laporta, Jaume Barberà, Màrius Carol, Albert Pla, Lucrecia, José Corbacho i Sergi Arola.