Lauren Beukes aconsegueix brillar en la foscor de ‘Las luminosas’

La combinació de gènere fantàstic i  negre fa que Las luminosas sigui  una novel·la especial

La luminosas Lauren Beukes
L’escriptora sudafricana aconsegueix amb La luminosas (RBA) superar  un repte difícil   combinant  dos gèneres que funcionen molt bé per separat i que ens darrers anys han captivat a molts lectors;  el gènere negre i la ciència-ficció.

Lauren Beukes  aconsegueix captivar, sorprendre i sobretot ser original en el seu plantejament.

No sabem si estem davant d’un nou gènere, però Las luminosas obre un  nou camí  i ens ha permès descobrir un nou valor literari en alça.

Lauren Beukes va debutar amb Moxyland  i després va rebre el premi Arthur C Clarke amb Zoo City,( 2010). Amb  Las luminosas el seu  nom  sona amb força  i s’ha publicat a 25 països i la productora  Leonardo DiCaprio MRC ha comprat els drets per convertir la novel·la en una sèrie de televisió.

las luminosasAmbientada en  el Chicago dels anys 30, un ex-combatent de la Primera Guerra Mundial anomenat Harper,  s’escapa d’un linxament  i aconsegueix amagar-se en una misteriosa casa  que li permetrà fer salts el temps entre els anys 1923 i 1993.

L’entrada a la casa farà que el personatge principal es converteixi en un assassí en sèrie capaç de fer qualsevol cosa per matar a les seves víctimes que anomena ‘Las luminosas’.  Harper busca unes noies especials i gràcies a la possibilitat de fer salts en el temps pot contactar amb elles molts anys abans de cometre l’assassinat. Només cal buscar un moment idoni per continuar la seva feina.

¿Qué es?
-Un poni ¿no lo ves? ¿No es mejor un poni que un abejorro tonto?
-No está vivo
-Ya lo sé.Joder, tú cógelo, ¿vale? Es un regalo.
-No lo quiero-dice ella, sorbiéndole los mocos.

-Vale, no es un regalo, es un depósito. Me lo guardarás. Como en el banco cuando le das tu dinero.
(….) -Ahora tienes que guardarlo bien ¿de acuerdo? Es importante de verdad. Volveré a por él. ¿Lo entiendes?

Però tot es complica quan una de les seves víctimes aconsegueix escapar. És el cas de la jove Kirby Mazrachi,  una  estudiant de periodisme amb un futur brillant que intentarà  trobar la persona que va intentar matar-la.

Però, no ens podem  oblidar que ens trobem   davant d’un psicòpata  que aconsegueix fer salts en el temps per cometre els seus  assassinats i per tant   descobrir-lo i atrapar-lo  pot semblar una tasca impossible.
El retrat psicològic que Beukes ofereix del seu personatge principal és notable, fet que ens permetrà descobrir els pensaments i les pors de l’assassí en sèrie.
Lauren Beukes tampoc s’arronsa davant d’escenes amb una forta càrrega de violència, inspirades segons ha revelat en alguna ocasió l’escriptora sudafriacana en casos reals.
Lauren Beukes juga a fet i amagar amb el lector al mateix temps que el condueix fins a la darrera página de la novel·la.  Cal seguir atentament els inicis de cada capítol  de Las luminosas per saber l’època exacta a la que ens trobem.

 

lauren beukes
Las luminosas de Lauren Beukes brillen a la foscor.

‘El futuro no es tan estridente como la guerra, pero despliega su propia furia implacable’