Site icon L'illa dels llibres

30 anys del Consell Català del Llibre Infantil i juvenil.

30 anys dedicats a la promoció de la literatura juvenil i infantil.
Text de l’escriptora  Maria Carme Roca.

El dia 5 de juliol de 1982 va néixer el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, tres dècades dedicades a la difusió i promoció de llibres per a infants i joves. Una llarga i sòlida trajectòria de molt bona feina encarada a incentivar el gust per la lectura. I amb el benentès, tal com deia el poeta, que tot està per fer i tot és possible.

Dinamitzar l’entorn cultural relacionat amb el llibre infantil i juvenil  no és tasca fàcil ni agraïda ja que són nombrosos els esculls amb els que topa la LIJ, com la manca de presència als mitjans de comunicació o la invisibilitat dels autors i autores que s’hi dediquen.

El ClijCAT, però, no s’arruga i s’embranca en tota mena de projectes i iniciatives que afavoreixen la divulgació de bones lectures. Entre d’altres accions, cal esmentar la publicació de la revista Faristol (òrgan de difusió del Consell Català), el Municipi Lector (programa de motivació a la lectura), el Saló del Llibre Infantil i Juvenil, Premi Atrapallibres, Premi Protagonista Jove, activitats comunes amb l’OEPLI (Organización Española para el libro Infantil y Juvenil), exposicions, congressos… A més d’assessorament i cooperació amb entitats, persones i òrgans de l’Administració i tots aquells sectors professionals interessats o coincidents amb els objectius esmentats.

Llarga vida, doncs, al ClijCAT!

I ja que de llibres es tracta, proposo la meva tria nostrada per aquest estiu:

A partir de 7 anys: Un poema a la panxa, d’Eulàlia Canal (Ed. Oxford) amb il·lustracions d’Ulisses Websell. Un conte poètic, amarat de tendresa, que explica com Babalú, un nen de sis anys, molt trist per la mort del seu avi,  a través de la poesia aprendrà a portar-lo al cor.

A partir de 8 anys:  Llibre d’encanteris de la vella Taràndula de Jordi Folck (La Galera) amb il·lustracions d’Agustín Comotto, una obra que va obtenir el darrer premi Folck i Torres. És una engrescadora història de bruixes perilloses que cobegen el llibre d’encanteris d’en Pere i està disposada a tot per aconseguir-lo. Un mix molt ben trobat entre “Pere sense por”, Tim Burton i Edgard Gorey.

A partir de 10 anys: L’Arca de Babel, de Màrius Serra i il·lustrat per Marc Sardà (Estrella Polar), és un viatge alfabexcitant basada en la cantania “Beceroles” que van interpretar més de 30.000 escolars. L’Alf i la Bet navegaran per set mars diferents per recuperar els saccionaris, eines per a dir coses.

A partir de 11 anys: Salvant obstacles, de Pere J Carbó (Ed. Baula) amb il·lustracions d’Adrià Fruitós, una excel·lent mostra de com un tràngol amarg, la mort del millor amic, pot ser explicat als joves lectors. No hi ha temes tabú, el que cal és saber contar-los com fa l’autor.

A partir de 12-13: Una noia N.O.R.M.A.L. s’ofereix de cangur, d’Anna Manso (Ed. Cruïlla) amb il·lustracions de Juliet Pomés Leiz. L’obra ha quedat finalista del darrer premi Protagonista jove. Divertida, desenfada i fresca (literalment) novel·la juvenil que ens parla de la Ru, una adolescent d’allò més N.O.R.M.A.L (nerviosa, orgullosa, rabiosa, manaire, atrevida i llesta).

A partir de 14-15: Projecte Ictivela, de Pau Joan Hernàndez (Ed. Roure de Can Roca) amb clars referents a De la terra a la lluna, de Jules Verne, l’autor explica, amb mestria i bona documentació, la historia coral d’un submarí propulsat per energies renovables que viatja de Vilanova a Helsinki.

Amics de L’illa dels Llibres, molt bon estiu i bones lectures.

Maria Carme Roca, escriptora.

 

Exit mobile version