L’Illa dels Llibres us ofereix una selecció de les lectures imprescindibles del 2017

El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead 
Edicions del Periscopi / Random House
Colson Whitehead  ha escrit una de les novel·les de la temporada literària. El ferrocarril subterrani parteix de la història real de la xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.
El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se  a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que ara, Colson Whitehead, converteix en un ferrocarril real.
La Cora és una jove esclava, després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.

 

Això no és Amèrica
Jordi Puntí
Empúries /Anagrama
Jordi Punti publicat el recull de relats ‘Això no és Amèrica’, quinze anys després del seu últim llibre de contes, Animals tristos.
Puntí publica un recull de nou contes  que van ser escrits l’any 2002 i altres al llarg del 2016.
Els relats del llibre ‘Això no és Amèrica’ parlen de les relacions, del desamor i de personatges a la recerca del seu lloc al món.
Personatges que recorden un amor mentre passeja pels carrers de l’Eixample,  per l’home del maletí que fa autoestop a la sortida de Vic, el retrobament epistolar entre dos germans a causa d’un ronyó o l’home que vol regalar un viatge a París a la seva dona, però ho canvia per un creuer en solitari al vaixell on canta en Sam Cortina.

 

La senyora Stendhal /La senyora Stendhal
Rafel Nadal
Columna/Destino
La novel·la guanyadora de la darrera edició del Premi L’Illa dels Llibres ens ofereix un retrat de la Catalunya de la postguerra centrada en la vida d’en Lluc i la seva relació amb la senyora Stendhal que el cuidarà con un fill adoptiu.
Quan l’últim dia de la guerra una bala sega la vida de la Rossa en un tiroteig a la plaça de Sant Pere de Girona, el destí d’en Lluc queda lligat per sempre al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fi ll seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes.  +INFORMACIÓ

 

Tiempos de swing
Zadie Smith
Salamandra
Zadie Smith torna al barri de Willesden Green de la seva anterior novel·la ‘NW London’.
La narradora de ‘Tiempos de swing’, de qui desconeixem el seu nom, coneix quan té set anys, a la Tracey en una escola de dansa. Dues noies mulates amb el somni de convertir-se en ballarines, neixen en un mateix barri amb vides més o menys similars, però que amb el pas del temps, s’aniran distanciant i augmentat les desigualtats.
Totes dues tenen la passió per la dansa i pels musicals de Fred Astaire que les unirà per sempre malgrat la separació que patiran al llarg de les seves vides.
Tracey és més explosiva i fins i tot té més talent pel ball que no pas la narradora. Finalment la narradora de la novel·la aconseguirà treballant d’assistent de la celebrity del món del pop Aimee. +INFORMACIÓ

Taxi
Carlos Zanón
Salamandra
L’autor d ‘Tarde, mal y nunca’, ‘No llames a casa’, ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Marley estaba muerto’ publica nova novel·la per s’endinsar-se en la història del taxista Sandino per explorar novament la ciutat de Barcelona i oferir-nos una novel·la on les referències musicals formen part també del seu paisatge.  Sandino, un taxista trist, malenconiós i faldiller que farà tot el que pugui per no tornar a casa després de la sospita que la seva dona el vol deixar, després que aquesta hagi deixat anar la frase de «Hem de parlar». Durant la nit, Sandino es trobarà amb la seva amiga taxista Sofia que haurà de donar explicacions a la policia després de la mort d’un passatger al taxi i haver-hi deixat una bossa. +INFORMACIÓ

Estirpe
Marcello Fois
Hoja de Lata
L’escriptor Marcelo Fois, autor de Memòria del buit torna a situar una novel·la seva a Sardenya i més concretament a la seva població natal de Nuoro. L’escriptor sard, guanyador del Premi Llibreter 2017 amb ‘Estirpe’, ens ofereix ara la història d’una nissaga familiar, la dels Chironi, una humil familia de ferrers que viurà els canvis socials i històrics des de  abraça finals del segle XIX fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial passant per la Gran Guerra i l’ascens del feixisme.  Els protagonistes de la novel·la hauran de sobreviure i lluitar davant les adversitats.
Amb ‘Estirpe’, Marcello Fois inicia una trilogia que haurem be seguir de ben a prop.

Vida familiar
Jenn Díaz
Proa
Jenn Díaz continua consolidant una trajectòria literària que ara es veu reconeguda amb el premi .
L’escriptora catalana ha rebut aquest guardó després de la publicació de ‘Mare i filla’, la primera novel·la escrita en català.
Entre els protagonistes dels contes hi trobarem a  una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa.

Les defenses’ 
Gabi Martinez 
(Catedral / Seix Barral)
Les defenses narra en primera persona el cas real del doctor Escudero, un neuròleg que va ser diagnosticat com a bipolar. La malaltia va destrossar la seva família i la seva carrera professional,  i va ser internat en un psiquiàtric, però ell va rebatre el diagnòstic,  s’hi va rebel·lar i va necessitar més d’un any per recuperar-se. Precisament va ser el mateix doctor Escudero qui en un Sant Jordi es va acostar a l’autor per comentar-li que tenia una història que el podia interessar.  A partir de les investigacions de Gabi Martinez sorgeix una novel·la d’unes 500 pàgines on descriu com un gran nivell d’estrès ens pot emmalatir i la dificultat de recuperar-nos i com la societat desplaça als que anomena’ bojos’.
‘Les defenses’ també és un retrat de la Barcelona de finals del segle XX fins avui tocant els temes socials, polítics, econòmics i sanitaris.

Una dolça cançó / Canción dulce
Leila Slimani
Bromera/Cabaret Voltaire
L’escriptora franco-marroquina ha rebut amb ‘Una dolça cançó’ el Premi Goncourt de les lletres franceses. Es tracta de la segona novel·la i l’origen arrenca l’any 2012 partint del cas real d’una mainadera que va intentar suïcidar-se després de cometre un doble infanticidi a la ciutat de Nova York.
Myriam decideix tornar a treballar com a advo­cada, malgrat la reticència del marit, després d’uns anys retirada per cuidar els seus dos nens. La parella comença a cercar mainadera, i després d’una tria molt exhaustiva, troba Louise, que conquereix ràpidament l’estima dels nens i passa a ocupar, a poc a poc, un lloc central a la llar.
L’amor, l’educació, les relacions de poder o els prejudicis de classe o culturals són temes que apareixen a la novel·la que arrenca amb la notícia de l’assassinat dels dos nens a mans de la mainader, però la novel·la,  intenta buscar explicacions al tràgic fet i que ha portat a una aparent dolça mainadera a cometre el crim.

Nosaltres en la nit /Nosotros en la noche
Kent Haruf
Angle Editorial /Literatura Random House
Louis Waters i Addie Moore són dos veïns jubilats i que comparteixen la viduïta i la solitud.
Un dia l’Addie li proposa al seu veí si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella. Malgrat les reticències inicials, Louis acabarà acceptant la curiosa proposa de la seva veïna que només vol dormir acompanyada tenir algú al costat amb qui parlar. Les converses que mantenen durant les nits la parella ens permet còneixer bona part de les seves vides i pensaments, gràcies a una narració tendra i senzilla. L’amistat perillarà amb l’arribada del nét de l’Addie i els comentaris dels veïns.
La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar. + INFORMACIÓ

L’acusació
Bandi
Periscopi /  Libros del Asteroide
‘L’acusació’ aplega set relats escrits sota pseudònim que han aconseguit burlar la censura nord-coreana
Narrar la vida quotidiana de Corea del Nord i explicar el que el règim dictatorial amaga i no vol que surti a la llum pública, pot ser motiu suficient per ser condemnat a mort.
Per aquest motiu l’autor dels relats de ‘L’acusació’ prefereix amagar la seva identitat sota el pseudònim de Bandi, que en coreà significa ‘Cuca de llum’. Bandi no és un refugiat i va escriure els relats des de la mateixa Corea del Nord, lloc on suposadament encara resideix. L’autor va veure la llum arran de la mort del dictador Kim Il-sung l’any 1994 quan en l’anomenada Marxa del Sofriment va perdre a gent molt propera a causa de la fam, les represàlies i l’exili, motius suficients per renegar el règim i voler mostrar al món la situació que viuen a Corea del Nord. +INFORMACIÓ

Corrupción Policial
Don Winslow
RBA
Don Winslow deixa almenys momentàniament la frontera entre Mèxic i els Estats Units per escriure una novel·la sobre la policia de Nova York.
Per escriure ‘Corrupción policial’, no deixa enrere les drogues ni les armes per continuar reflexionant sobre la fina i perillosa frontera entre el bé i el mal.
El guanyador del premi RBA de novel·la negra amb ‘El cártel’ ha escrit una nova extensa novel·la plena d’acció protagonitzada per Denny Malone un policia exemplar i sergent de la Unitat Especial de Manhattan Nord, nom fictici, que es converteix després d’unes decisions desafortunades amb corrupte. +INFORMACIÓ

Farishta
Marc Pastor
Amsterdam/Catedral
Una illa pot ser un indret paradisíac però també pot convertir-se en un malson i una presó. Això ho sap molt bé Marc Pastor que torna a situar l’eix narratiu en unes illes situades a la Polinèsia francesa.
Marc Pastor es posa a la pell d’una dona, la Farishta, una jove d’origen afganès de divuit anys que rep una important oferta per part de l’empresa Iefremov-Strugatski per viure durant quatre anys a les illes Clarke.
L’han contractat per fer d’intendent i per atendre a les famílies riques que viuen en un complex d’illes privat a la Polinèsia francesa, on se’ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc i allunyats de la resta del món. + Informació

La substància del mal
Luca d’Andrea
Rosa dels vents /Alfaguara
L’any 1985, durant una terrible tempesta, en Kurt Schaltzmann, en Markus Baumgartner i la seva germana Evi són brutalment assassinats al Bletterbach.
Al cap de trenta anys, en Jeremiah Salinger, un documentalista nord-americà que fa poc s’ha instal·lat a la zona amb la seva dona Annelise i la seva filla petita, s’obsessiona amb aquest cas sense resoldre. Tota la gent que l’envolta, començant pel seu sogre, en Werner, exdirector d’Ajuda Alpina i un dels homes que va descobrir els cossos mutilats són sospitosos del crim d’alguna manera i cap d’ells no vol remoure el passat.
‘La substància del mal’  suposa el debut de l’escriptor italià on narra  l’obsessió d’un home per desvetllar un secret que oculta la població i la naturalesa. +INFORMACIÓ

4321
Paul Auster
Edicions 62 /Seix Barral
Paul Auster narra a ‘4 3 2 1’ la història d’Archibald Isaac Ferguson al llarg dels esdeveniments més emblemàtics del segle XX, com l’assassinat de Kennedy o les primeres revoltes socials als EUA, i imagina quatre futurs diferents en funció de les seves decisions en la ficció.
La novel·la ‘4 3 2 1’ ens presenta quatre personatges que comparteixen el mateix naixement i ADN, però que, per atzar del destí, una de les obsessions de Paul Auster, viuen en paral·lel quatre vides completament diferents. +INFORMACIÓ

Paradisos oceànics
Aurora Bertrana
Rata editorial
En el marc de l’Any Bertrana i amb l’objectiu de redescobrir i reivindicar l’obra d’Aurora Bertrana, l’editorial :Rata_  reedita ‘Paradisos oceànics’.
A finals dels anys 20 de segle XX, Aurora Bertrana de trenta-quatre anys, va salpar a Papeete, des d’on va començar a enviar els seus escrits des d’Oceania fins a Espanya. Les illes de Tahití, Moorea, Huahine, Raiatea i Bora Bora van ser els escenaris de les seves narracions.
Aurora Bertrana es va convertir llavors en una autora d’èxit gràcies als reportatges on descrivia  la naturalesa i la gent de la Polinèsia. Bertrana també narrava la vida de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes o de la sexualitat alliberada.  + INFORMACIÓ

Ese mundo desaparecido
Dennis Lehane
Salamandra
La darrera novel·la de l’autor nord-americà tanca la trilogia sobre el personatge de Joe Coughin i està ambientada als Estats Units dels anys 40.
Joe Coughin viu apartat dels seus orígens mafiosos, pare d¡un nen de deu anys exerceix de conseller al clan mafiós dels Bartolo. Malgrat volen deixar enrere el seu passat, al’gú ha posat preu al seu cap i intentarà matar-lo. Coughin intentarà esbrinar que ha posat preu al seu cap.  ‘Ese mundo desaparecido’ tanca la trilogia sobre la mafia als EE UU iniciada ‘Vivir de noche’ i Cualquier otro día’.  + informació