Xavier Bosch, Albert Sánchez Piñol, Najat El Hachmi, Màrius Serra, Bel Olid, Blanca Busquets, Marta Romagosa, Ferran Torrent, Jordi Llobregat, Martí Domínguez, J.N. Santaeulàlia, Adrià Pujol, Isabel-Clara Simó, Pilar Romera, Lluís-Anton Baulenas i Rafel Vallbona entre els autors/es que publiquen novetat aquest trimestre.

Les primeres novetats de la ‘rentrée‘ literària en català arriben de la mà de Xavier Bosch amb ‘Paraules que tu entendràs’ (Columna) i  Najat El Hachmi  amb Sempre han parlat per nosaltres, (Ed. 62).

La novel·la se Xavier Bosch és un dels títols cridats a convertir-se en un dels bestsellers en català de la temporada. Bosch explora les relacions de parella, els secrets de cadascú i l’ús que fem de la veritat.

Per la seva banda,  Najat El Hachmi  ofereix una reflexió sobre el feminisme i sobre què suposa ser feminista avui dia i sobre les diferents maneres d’entendre la condició de la dona, i alhora ens alerta dels perills de supeditar el feminisme a altres causes, polítiques, culturals o religioses

Jaume Sisa presenta ‘Els llibres galàctics 1966-2019 (Anagrama) una recopilació de poemes i textos del músic i compositor català.

El nou segell editorial Univers publica el 28 d’agost L’home del barret de Berta Jardí  que ens trasllada a l’any 1918 ens descobreix la figura d’Heribert Casany i la seva amistat amb Joan Miró. Ho fa a trvés del quadre Portrait of Heriberto Casany que actualment es troba exposat al Kimbell Art Museum de Fort Worth de Texas.

La mateix editorial presentarà ‘L’abisme’ de Carla Gracia per explicar la història d’un escriptor en hores baixes, en una disjuntiva vital i ha de decidir si accepta signar una novel·la que no ha escrit quan rep la notícia que la seva mare, que el va abandonar quan era nen, ha aparegut morta.

Màrius Serra torna a partir del 2 de setembre amb noves històries protagonitzades per Oriol Comas, el protagonista de ‘La novel·la de Sant Jordi’. Després de l’experiència Màrius Serra publica un nou lliurament de la sèrie on el joc continuarà tenint un pes destacat en la trama de ‘Jugar-s’hi la vida’ (Amsterdam Llibres) a ritme de novel·la negra.

L’editorial Rosa dels Vents publica el 5 de setembre ‘L’Homenatge als caiguts’, 80 històries que Albert Sánchez Piñol va escriure per a un espai de Catalunya Ràdio. Entre els anys 2006-2008, Albert Sánchez Piñol va col·laborar en el programa ‘Els matins de Catalunya Ràdio’ d’Antoni Bassas amb un espai on explicava històries singulars que reflexionaven, amb la ironia característica de l’autor de Victus’, sobre la vida.

Marta Romagosa torna als relats després de ‘Tots els noms del desig’ i de ‘22 homes i un desig’. Ho farà amb ‘La polaroid i altres relats’, un recull de tretze històries entrellaçades les unes amb les altres a través de personatges tan normals com especials que parlen de l’excepcionalitat de les coses quotidianes i de la universalitat de la intimitat.

Marc Artigau, darrer premi Josep Pla, recull  al llibre Les paraules inútils (FanBooks), una selecció dels millors relats de la secció de Rac1 acompanyats d’històries inèdites i poesies, i amb il·lustracions de Miguel Gallardo.

L’editorial Comanegra presentarà ‘El nedador d’aigües obertes’ d’Adam Martín, una faula moderna on el mar i la natació en aigües obertes serveixen com a metàfora d’un repte: sortir de la zona de confort.

Rosa dels vents també publicarà a principis de setembre ‘Sobre el feixisme, l’exili i la censura’. Es tracta d’una antologia que  recull una setantena d’articles dels prop de dos mil que Pere Calders va escriure entre el 1933 i el 1994, i una tria de sis contes

A L’esperit del temps (Proa), Martí Domínguez s’endinsa en la trajectòria d’un científic austríac que es posa al servei de la política  nazi i acaba rebent el Nobel l’any 73.

Pilar Romera, l’autora de ‘Li deien Lola’ presenta a partir del 4 de setembre, ‘Els impostors’ (Columna),  una història d’amistat, d’amor, de traïcions i la supervivència en la Barcelona de postguerra a través de diferents personatges que ens faran reviure una época.

Coincidint amb l’època històrica, Roc Casagran publica ‘Ara que estem junts’ (Columna) per explicar la separació de dos germans bessons per la Guerra Civil. Una mirada diferent sobre l’exili i la vida al camp de refugiats d’Argelers que ara arribarà en edició il·lustrada per Lara Costafreda.

Al setembre Angle editorial publica un llibre dedicat a Joan Brossa escrit per Carles Rebassa. ‘Joan Brossa. Ara i aquí’ es publica coincidint amb el centenari del naixement del poeta Joan Brossa. Carles Rebassa proposa un assaig que ens apropa la vida i obra del poeta.

Mercè Saumell oferirà un repàs pels 40 anys de la compayia teatral La Fura dels Baus a”40 anys de La Fura dels Baus (1979-2019)’’.

Per la seva banda l’escriptora Rosa Ribas presentarà en la mateixa editorial la novel·la ‘Un afer massa familiar’ amb l’agència de detectius de Mateo Hernández com a protagonista.

Novel·la amb una mirada diferent és la que ens proposa Adrià Pujol a  Míster Folch (Empúries).  Es tracta de la primera novel·la de l’antropòleg, escriptor i traductor ambientada en la postguerra  protagonitzada per Mr Folch, fill bastard d’un burgès despòtic i sense escrúpols, Míster Folch descobreix que té uns poders insòlits. Entra en contacte amb cercles espiritistes i també amb la lluita clandestina contra el dictador Franco. La seva vida fa un gir quan, com si fos un superheroi, se sent cridat a salvar la ciutat i el país de la dictadura.

J.N. Santaeulàlia, autor de ‘La sorra vermella’ presenta Banderes dels altres (Proa) per narrar la vida del fill d’una família republicana represaliada que perseguirà el seu somni a la Catalunya classista i dividida dels anys 50 i 60.

‘Tast d’estrelles’ (Columna) de Joaquim Molina s’endinsa en el món del cava amb una història ambientada l’any 1934 i 1982 per descobrir secrets de família, revenges personals i polítiques en un moment molt convuls de preguerra i guerra civil, d’una banda,  durant els anys vuitanta del segle passat, de l’altra.

Joan-Daniel Bezsonoff a ‘Les set vides d’un gat rus’ (L’Avenç) recupera, en un sol volum, la trilogia de memòries de joventut de l’escriptor: Una educació francesa, Les meues universitats i El fill del coronel. Una nova edició, revisada i ampliada, que dona unitat de sentit al conjunt de l’obra i la fa créixer, alhora que incorpora, La javanesa, un relat inèdit d’amour fou.

‘Un revòlver per sortir de nit’ (Galaxia Gunteberg) de Monika Zgustova presenta la biografía novel·lada de Véra Navokov, la dona que va estar al costat de l’autor de ‘Lolita’. La Véra és la primera lectora dels textos del seu marit, la que els passa en net i els prepara per la seva edició. Porta les finances de la familia i negocia els contractes dels llibres, les adaptacions cinematogràfiques, els contractes a les publicacions periòdiques. Però també pretén controlar les amistats d’en Vladimir, sobretot les femenines, fins al punt d’assistir a les classes del seu marit a la universitat com una alumna més

Bel Olid publica al setembre ‘Follem?’ (Bridge) una reflexió sobre el sexe, les identitats sexuals i trenca mites construïts durant generacions Olid ofereix respostes a le spreguntes Què en sabem del sexe? Com podem desmuntar els falsos mites que hem construït durant generacions?

L’editorial Alrevés prublica al setembre ‘La sarbatana’ d’Isabel-Clara Simó, una historia de tres personatges que sota una vida aparentment tranquil·la i bucòlica es començaran a trencar les regles del joc i els de la convivència, es capgiraran els rols de poder, on apareixen infidelitats, confidències amagades i venjances capcioses.  Alrevés també publica ‘Octubre’, la nova novel·la de Teresa Solana amb l’1 d’octubre de 2017 com a rerefons.

També podrem llegir la novel·la de Joan Carles Ventura, VI Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana. Amb el títol de Em diuen Fletxa, la novel·la està ambientada a la dècada dels  vuitanta a terres valencianes on es va viure es va viure entre la joventut local un frenètic esclat col·lectiu de modernitat, creativitat i llibertat que va donar origen a la famosa Ruta del Bakalao

Ferran Torrent publicarà a mitjans de setembre la tercera novel·la protagonitzada pel periodista Marc Sendra. Després de la publicació de les novel·les ‘Un dinar un dia qualsevol’ i ‘Individus com nosaltres’, Torrent tanca la trilogia de la sèrie El Segon Sistema amb ‘Poder contar-ho’. Situada a les acaballes de 1982 i principis de 1983, l’època en què els socialistes assoliren el poder a l’Estat espanyol, Ferran Torrent porta al seu personatge Marc Sendra a investigar l’insòlit atracament que tingué lloc a la ciutat de València durant la primera mascletà fallera de l’any 83. Un assalt de deu minuts per a saquejar 1.500 milions de pessetes.

El misteri i el thriller arribarà a mitjans de setembre de la mà de Jordi Llobregat i ‘No hi ha llum sota la neu’ (Columna) amb un assassí que considera que les seves víctimes són culpables d’un pecat en concret i els aplica un càstig inspirat en La Divina Comèdia.

El 18 d’octubre l’editorial Columna publicarà ‘La memòria de l’aigua’ de Montse Barderi, el darrer Premi Prudenci Bertrana, una novel·la sobre el destí de tres generacions de dones que reivindiquen el seu lloc al món.

A més del Premi Miquel de palol de poesia ‘ Tocat i enfonsat’ de Ramon Cardona Collell (Proa) i Vida aèria  de Ferran Sáez Mateu, Premi Carles Rahola d’assaig.

Rafel Vallbona publicarà la primera de les novetats de la tardor amb ‘Un any a la Cerdanya’ (Ed. 62), una visió íntima de la vida rural catalana.

La poesia de Dolors Miquel tornarà el 12 de setembre amb Ictiosaure (Ed. 62). Per la seva banda Edicions del 1984 publicarà ‘L’Arquitecte’ de Laia Maldonado, Primer Premi Ventura Ametller de poesia.

A ‘Música i pols’ (Proa), Pere Rovira oferirà un dietari amb  una visió molt personal del món, amb reflexions sobre l’amor i les edats, sobre la sort, sobre l’art d’envellir, la soledat i la companyia, sobre el coratge de viure contra la tristesa.

Per commemorar el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil i el començament de la Segona Guerra Mundial, Club Editor reedita les novel·les de dues escriptores que les van viure des de primera línia. Es tracta de les obres ‘Quanta, quanta guerra…’ i ‘Entre dos silencis’ de Mercè Rodoreda i Aurora Bertrana.

NOVETATS A L’OCTUBRE

El segell Univers publicarà el 2 d’octubre  La veritable història d’una mentida de Ramon Erra. L’autor juga amb la veritat i la mentida, la ficció i la realitat, el que volem que sàpiguen de nosaltres i el que realment som.  La història explica que un pastor va trobar un jove mort a la muntanya amb una maleta carregada de diners i joies.  Aquesta anècdota serveix a Ramon Erra com a punt de partida de la seva nova novel·la, La veritable història d’una mentida. Un text sobre com anem creant amb els anys el nostre propi relat per fer-lo més agradable o no tan anodí.

El mateix dia Víctor Jurado Riba publicarà a principis d’octubre La veritable història de Marco Polo (Columna), una novel·la plena d’aventures exòtiques que relata la vida del mític Marco Polo

El paper de la dona com a amant, com a mare, com a filla i  com a treballadora és la proposta de Lluís-Anton Baulenas a Els camins de la Rut, (Proa) i Àfrica Ragel publica nova novel·la Gran ocell de silenci, (Empúries) el 9 d’octubre.

‘La campana de vidre’ (Ed.62), la novel·la del catedràtic d’art Francesc Fontobona reflecteix la vida barcelonina al llarg de més d’un segle des del punt de vista d’un home de classe benestant, el Jenaro Pabón, que forma part dels vencedors de la guerra, el nucli del franquisme, i que a poc a poc va descobrint la cultura catalana.

A l’octubre Valentí Puig publica Memòria o caos (Proa) i el periodista Roger de Gràcia amb Guia sentimental de Barcelona, (Pòrtic) presentarà un retrat de Barcelona, barri a barri, a partir de les seves experiències personals.

El 16 d’octubre, l’editorial Proa publicarà Paisatge amb figures, un nou volum de dietari del poeta i gestor cultural Àlex Susanna.

El director teatral Joan Lluís Bozzo presentarà a L’ofici del comediant, (Empúries) els secrets apresos en 40 anys de connectar amb el públic.

A mitjans d’octubre es publicarà una nova edició revisada amb motiu del 25 anys de la publicació de la novel·la Dins el darrer blau (Ed. 62) Carme Riera.

L’Avenç publicarà ‘Debat sobre [la] cultura catalana’ de  Josep M. Castellet, Josep Ferrater Mora, Joan Fuster, Joaquim Molas i Baltasar Porcel. L’estiu del 1967, cinc destacats intel·lectuals del moment es troben per debatre sobre la cultura. El debat, que és transcrit llavors però que ha romàs inèdit fins ara.

També a la mateixa editorial Margarida Casacuberta ens aproparà a la figura de l’autora de Solitud a ‘Víctor Català, l’escriptora emmascarada’.

A l’octubre Angle Editorial publicarà  Ciutat de Mal de  Jaume C. Pons el darrer  Premi Ciutat de Tarragona de Novel·la Pin i Soler. El duet format per Oriol Molas i  Ferran Grau presenten’Cazeneuve i el Misteri dels Quatre Gats’ un nou lliurament de la sèrie del detectiu Enric Cazeneuve.

El darrer premi Premi Gabriel Ferrater,  ‘A l’enforcall’ (Ed.62)  de Francesc J. Gómez es publicarà el 23 d’octubre.

NOVETATS AL NOVEMBRE

Una de les novetats destacades del novembre serà  ‘El crit’ de Blanca Busquets. L’autora de ‘La fugitiva’ ofereix una novel·la ambientada entre l’atemptat del 17 d’agost a l’empresonament dels líders independentistes, passant pel referèndum de l’1 d’octubre.

Edicions 62 publicarà el 6 de novembre  ‘Retrats paral·lels’, una antologia de les entrevistes emblemàtiques de Montserrat Roig a les estrelles culturals de l’època on destaquen Avel·lí Artís Gener, Oriol Bohigas, Maria del Mar Bonet, Joan Brossa, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Flotats, Miquel Martí i Pol, Josep Pla, Pau Riba o Mercè Rodoreda.

L’actriu Rosa Maria Sardà publicarà al novembre un recull de relats Edicions 62 publicarà el 13 de novembre  ”Un incident sense importància’’. Una carta a la mare, morta en plena joventut, enceta el volum de relats en què Rosa M. Sardà dona a conèixer per primera vegada els seus textos més íntims segons informa l’editorial Edicions 62.

A ‘Trenca-t’hi el cap’ (Destino), el  doctor en biologia i professor de genètica a la Universitat de Barcelona David Bueno presentarà un un assaig divulgatiu on  farà un repàs de l’evolució de la humanitat i teoritza sobre el fet cultural com a motor per a l’evolució humana.

L’editorial Amsterdam publicarà l’11 de novembre ‘Els bons dies’ de Rafel Vallbona, la novel·la guanyadora del darrer Premi Roc Boronat.

‘Consciència’ (Empúries) de Teresa Colom presentarà el 6 de novembre una impactant novel·la futurista sobre la possibilitat de la vida virtual. En un món, on la humanitat s’ha hagut de reorganitzar per sobreviure després d’una catàstrofe ecològica, comprar la immortalitat és possible, traspassant la consciència de la persona a un sistema informàtic en morir.

‘Vint-i-set Nadals i un rei’ (Ed.62) de Carles Torner oferirà poesia per felicitar (i felicitar-se) el Nadal.

El 13 de novembre Proa publicarà ‘Un cos preciós per destruir’ de David Caño,  Premi Jocs Florals Barcelona 2019

L’any 2020 serà l’any del centenari de Joan Perucho, Edicions 62 s’avança a l’efemèride amb la publicació de  Les històries naturals (2019), una nova edició d’un clàssic de la literatura fantàstica catalana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here